Billigt ‘flue-øje’-teleskop spotter asteroider tre uger før nedslag

I et forsøg på at oprette et overvågningssystem, der kan spotte potentielt farlige asteroider, såkaldte Near Objects (NEO), har det europæiske rumagentur ESA underskrevet en kontrakt, hvor en helt ny teknologi er i centrum.

I stedet for at bruge et kæmpe netværk af store traditionelle spejlteleskoper, så har ESA skrevet kontrakt med firmaer, der er inspireret af insekters øjne, der omdanner et utal af enkeltbilleder taget over et meget bredt område, til et samlet billede.

Det nye teleskop, som derfor har fået øgenavnet ‘flue-øjet’, består af 16 kameraer, der skaber et samlet billede gennem en pyramideformet stråledeler (beam splitter). Flue-øje-teleskopet kan overskue et område på 6,7 gange 6,7 grader, svarende til 45 kvadratgrader. Til sammenligning er 6,7 grader omtrent 13 gange månens diameter set fra jorden, skriver ESA i en pressemeddelelse.


Det nye teleskop består af 16 kameraer, der skaber et samlet billede gennem en pyramideformet stråledeler (beam splitter). Flue-øje-teleskopet kan overskue et område på 6,7 gange 6,7 grader, altså 45 kvadratgrader. (Foto: ESA)

ESA: Nøgleteknologi til fremtidig overvågning

Ifølge ESA kan flue-øje-teleskopet opdage asteroider på ned til 40 meter tre uger før, de rammer Jorden, og kan derfor fungere som del af et alarmberedskab mod fremtidige ødelæggende nedslag.

Beredskabet er en del af ESA’s såkaldte SSA (Space Situational Awereness), og ifølge ESA er teknologien lovende, fordi den kan masseproduceres billigt og kræver minimale vedligeholdelsesomkostninger.

»Denne lovende teknologi er nøglen til det fremtidige NEO overvågningsnetværk,« lyder det fra en af lederne af SSA’s kontor i en pressemeddelelse.

Til at gøre et design af flue-øjet til virkelighed har ESA skrevet kontrakt på over syv millioner kroner med et konsortium ledet af italienske CGS S.p.A, med polske Creotech Instrumensts, rumænske SC EnviroScopY SRL og rumænske Pro Optica.
Det endelige design vil koste yderligere 75 millioner kroner og vil indebærer nye kontrakter med europæiske firmaer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>