CSC-anklaget dansker: Derfor løb jeg fra politiet

Danske JT, der sammen med svenske Gottfrid Svartholm Warg, er tiltalt for at have hacket sig ind i CSC’s mainframe, har i dag for første gang ladet sig afhøre i retten. Det er efter rådgivning fra sin forsvarer, at han har nægtet indtil nu, fortalte JT i Retten på Frederiksberg.

Anklager Maria Cingari, der i dag afhørte JT, ville blandt meget andet vide, hvorfor JT løb, da politiet kom for at anholde ham. Det skyldtes ifølge den unge mand, at han blev skræmt.

»Jeg var på Østerbro hos en ven i hans lejlighed. Jeg var der, fordi mit eget internet ikke virkede,« fortalte den 21-årige, som har arbejdet som it-sikkerhedskonsulent.

Han arbejder ved sin computer, idet der lyder et brag fra køkkenet.

Læs også: Anklaget dansker i CSC-sag er selvlært sikkerhedsekspert

»Der ryger en masse puds ud i køkkenet, og køkkendøren blev slået ind. Der står en stor mand med en hammer. Der er en der råber ’løb’, og det tænkte jeg lød som en god ide,« siger JT.

På få sekunder tager JT sin computer og løber ned af trappen og ud af bygningen.

»Jeg løb ud og over vejen. Jeg ser mig tilbage, men jeg kan ikke rigtig se noget, fordi jeg ikke har mine briller på. Men der er en der peger på mig og råber: ’Det er ham’. Så blev jeg endnu mere bange,« fortæller JT.

Foran JT dukker en politimand op med skilt og peberspray.

»Jeg tænker ’pyha, det er bare politiet’, og lægger mig ned,« fortæller han.

Netop det forhold at JT tog computeren med på sin flugt, interesserede anklageren.

»Jeg ved ikke hvorfor. Det var ren refleks,« forklarer JT.

Ville se om mainframes kunne hackes

Fjerdedagen i den største hackersag i danmarkshistorien forløb for det meste med en gennemgang af en chatlog, hvor JT chatter med en person, der fremstår under navnet My Evil Twin. JT indrømmer, at han gerne vil se, om det kan lade sig gøre at hacke en mainframe.

»Jeg havde læst, at det var umuligt at hacke en mainframe. Det påstod han, at man kunne og nævner så CSC,« forklarer JT, der er selvudlært.

I chat-tråden deler den 21-årige dansker brugeroplysninger, som skal anvendes til at logge på CSC’s-systemer. Alle brugernavnene har han fundet via Google – blandt andet fra CSC’s egen hjemmeside. Han nægter dog, at han selv skulle have forsøgt at logge på CSC’s systemer eller at have kendt noget til den ’zero day’-sårbarhed, der ifølge CSC’s egen rapport blev anvendt til at udføre hackerangrebet.

Derudover fortæller JT, at My Evil Twin ikke dækker over Warg, sådan som politiet ellers har anslået. I stedet er der tale om en person, der går under navnet Era, hvis rigtige identitet JT ikke vil komme nærmere ind på.

Vil ikke åbne computeren for politiet

Computeren, som JT greb, da vennens bagdør blev slået ind, har givet politiet problemer med efterforskningen. Den er nemlig krypteret, og ifølge anklager Maria Cingari er dele af computerens indhold stadig lukket for ordensmagten. Direkte adspurgt i dag gjorde JT det klart, at han stadig ikke har nogen intention om give politiet sin kode.

»Det har ingen relation til sagen. I de her rapporter – som I har delt med jeg ved ikke hvor mange – har I mine venners kodeord og kærestebreve. Jeg vil ikke udsætte alle mine bekendte for jeres behandling,« forklarer JT med tydelig frustration i sin ellers rolige stemmeføring.

»Så du vil hellere sidde i fængsel end at hjælpe politiet med din computer?« spørger Maria Cingari, med henvisning til det år, som JT har siddet varetægtsfængslet indtil videre.

»Hvis anklager vil lade min klient ud af fængslet, vil vi gerne give adgang til computeren,« lød det prompte forslag fra JT’s forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen.

Ideen blev hurtigt afvist af Maria Cingari. På den del af computeren, politiet har fået adgang til, fremhævede anklageren dokumenter, som beskriver, hvordan man bryder ind i en mainframe. De er downloadet ud af professionel interesse, lyder det fra JT.

Læs også: Anklaget dansker i CSC-sag: »Jeg ville vide om mainframes kunne hackes«

»Det lyder ikke som om, du regner med, at politiet kan bryde krypteringen,« konstaterer anklager Maria Cingari.

»Det er ikke lykkedes endnu,« svarer JT.

Retssagen fortsætter på fredag, hvor Jacob Appelbaum efter planen skal vidne. Appelbaum er en af bagmændene til Tor-projektet, og han har tidligere vidnet i en lignende svensk sag mod Gottfrid Svartholm Warg. Både JT og Gottfrid Svartholm Warg risikerer begge op til seks års fængsel, hvis de findes skyldige.

Version2 er til stede i Retten på Frederiksberg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>