Indiens Mars-sonde går kredsløb i første hug

Den indiske premierminister, Narendra Modi, havde på forhånd styr på oddsene. Han kaldte det »noget nær umulige«, da han havde overværet landets rumsonde, Mars Orbiter, gå i kredsløb om Mars i allerførste forsøg. Det skriver BBC.

»Oddsene var imod os. Ud af 51 missioner, der er blevet forsøgt sendt af sted, har kun de 21 haft succes. Vi har sejret,« sagde premierministeren, da han adresserede den indiske offentlighed fra den sydligt beliggende by Bangalore, hvor kontrolcenteret ligger.

Ikke alene gik sonden direkte i kredsløb om planeten. Det er også Indiens første forsøg på at sende en sonde til Mars, og læg dertil, at rumprogrammet har vist sig at være et af de billigere af slagsen.

4,5 milliarder rupees, eller lidt over 427 millioner kroner, har programmet kostet, hvilket ifølge BBC gør det til en af de billigste interplanetariske rummissioner nogensinde.

Sonden skal nu til at tage billeder af Mars og desuden studere atmosfæren.

Læs også: Rumsonden Maven er gået i kredsløb om Mars

En af opgaverne, der venter sonden, er at forsøge at finde methan i atmosfæren omkring Mars, hvilket kan være en indikator for biologisk aktivitet på eller under overfladen på den røde planet.

Sonden, der også går under navnet Mangalyaan, men formelt hedder Mars Orbiter Mission (MOM), blev sendt af sted fra Sriharikota rumhavn på kysten af Den Bengalske Bugt 5. november sidste år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>