Københavns drikkevand frikendt: Kun fluorstoffer i meget lave koncentrationer

København og omegnskommunerne behøver ikke frygte for høje koncentrationer af giftige og persistente fluorstoffer i deres drikkevand.

Danmarks største leverandør af drikkevand, forsyningsselskabet Hofor, har netop tjekket vandet for ni forskellige fluorstoffer, efter at Miljøstyrelsen har fundet det i høje koncentrationer i grundvandet udvalgte steder i landet.

Hofors undersøgelser viser, at ud af 14 værker er der fundet fluorstoffer på fire, men i meget lave koncentrationer under udenlandske grænseværdier. Målingerne viser niveauer på mellem 1 og 18 ng/l, hvilket er under f.eks. den svenske grænseværdi på 90 ng/l og tyske grænseværdi på 100 ng/l.

Målingerne er ifølge Hofor taget på trods af, at ‘vi i Danmark ikke har grænseværdier for indhold af fluorstoffer i drikkevandet, og Miljøstyrelsen har endnu ikke vurderet, om de høje koncentrationer udgør en trussel.’

Læs også: Giftige fluorstoffer i høje koncentrationer fundet i det danske grundvand

»Vi tager disse nye oplysninger meget alvorligt og har derfor undersøgt vores vand for ni forskellige fluorforbindelser. Heldigvis har vi kun fundet disse fluorstoffer i vandet fra få af vores vandværker. Og heldigvis i meget lave koncentrationer, der ligger langt fra de grænseværdier, som er fastsat i andre lande. Vores forbrugere skal derfor ikke være bekymrede for at få vand, der indeholder for meget af disse stoffer. Vandet er sundt som hidtil,« siger Hofors vandkvalitetsleder, Ann-Katrin Pedersen, i en pressemeddelelse.

For at garantere vand uden fluorstoffer vil Hofor fortsætte med at tage prøver på de fire berørte værker mindst to gange pr. år og reagere straks, hvis der sker en uheldig udvikling, lover hun.

Se Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer

Hofor producerer drikkevand på syv regionale værker og otte lokale vandværker. Herfra sendes vandet til de otte kommuner Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, København, Rødovre og Vallensbæk. Herudover leverer Hofor drikkevand til ni forsyninger i omegnskommunerne og har aftale om gensidig backup med to forsyninger, Nordvand (Gladsaxe/Gentofte) og Roskilde Forsyning.

I alt sender Hofor årligt 50 millioner m3 vand ud til omkring en million mennesker. Indvindingen sker fra 49 kildepladser i et område, der strækker sig fra Hillerød i Nordsjælland til Ringsted på Midtsjælland og Dragør på Amager.

Ifølge Ingeniørens oplysninger oplever analysefirmaet Eurofin også en stigning i antallet af vandværker, der henvender sig i disse dage for at få analyseret vandprøver for fluorstoffer.

En analyse efter samtlige fluorstoffer koster 4.446 kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>