Kontrollen er for dårlig: 200.000 medarbejdere får adgang til danskernes medicinkort

I 2011 vandt det store it-projekt Det Fælles Medicinkort, FMK, Digitaliseringsprisen. Dengang lignede det en succes og en afgørende brik for fælles it-systemer i sundhedssektoren. Siden da er projektet løbet ind i flere problemer, og det har fået Rigsrevisionen til at undersøge FMK.

Resultatet er en ny rapport, hvor Rigsrevisionen kritiserer FMK på en række punkter. Fra løsningen først var implementeret i 2011 til i dag, er systemet ikke blevet udbredt til alle de sektorer, som det var tiltænkt.

Mens FMK er i drift i flere regioner på sygehusene, er det også meningen, at kommunerne skulle tage det i brug til blandt andet hjemmeplejen. Men den tidsplan, som blev fremlagt i 2011, var baseret på urigtige oplysninger, idet flere kommuner allerede dengang forventede at være forsinket med at udrulle FMK.

Læs også: Derfor er Fælles Medicinkort en it-succes: Intet abe-skubberi mellem leverandører

Rigsrevisorerne kritiserer også FMK for dårlig sikkerhed. Når FMK er i fuld drift, vil cirka 200.000 medarbejdere i sundhedssektoren fra læger til hjemmehjælpere have adgang til systemet, men der er utilstrækkelig kontrol med, hvilke personer der har fået adgang, lyder det fra Rigsrevisionen.

Læs også: 200.000 kan se, om du bruger Viagra: Fælles medicinkort er tikkende privacy-bombe

Rigsrevisionen kritiserer også FMK for, at der ikke foregår tilstrækkelig oplæring af brugerne i at anvende systemet.

Læs også: Læger: Fælles Medicinkort er en uoverskuelig tidsrøver

Endelig er prisen for FMK ukendt, idet der ikke findes noget overblik over, hvad implementeringen har kostet eller forventes at koste i de sektorer, som skal anvende FMK. Et tilskud til FMK på 200 millioner kroner fra ABT-Fonden siger dog noget om projektets størrelse.

Kritikken af FMK bakkes op af Dansk Industri ITEK, som efterlyser en opstramning af projektet.

»Både staten og regionerne bør tage rapportens kritik til efterretning og stramme op på ledelse og styring. Det ville helt klart have været en fordel, hvis projektet havde været igennem den fulde evalueringsmodel fra Statens It-projektråd,« udtaler branchedirektør Adam Lebech fra DI ITEK ifølge en pressemeddelelse.

Hos IT-Branchen finder man dog kritikken fra Rigsrevisionen for hård:

»Projektet er ekstraordinært vanskeligt, da medicinkortet bygger på en helt ny tankegang og samarbejde mellem sundhedsvæsenets forskellige sektorer. Organisatorisk har arbejdet været meget komplekst med mange statslige, regionale, kommunale og private aktører, der skulle arbejde sammen om en fælles integreret løsning,« udtaler Freddy Lykke, formand for IT-Branchens udvalg for sundheds-it, ifølge en pressemeddelelse.

Han peger eksempelvis på, at projektet har været forsinket på grund af problemer med Digital Signatur, som er ét af de mange systemer, FMK har været afhængigt af.

Fælles Medicinkort har, siden systemet først var parat til drift på hospitalerne, været ramt af problemer i blandt andet Region Hovedstaden, som måtte tage systemet ud af drift igen efter fejl med dosering af medicin.

Læs også: Derfor måtte Region Hovedstaden tage Fælles Medicinkort ud af drift

Læs også: Region H: Derfor syvdoblede it-systemet patienternes medicin-dosis

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>