Mainframe-specialist: »Vi er ikke en flok afkoblede it-nørder«

Diskussionen for og imod mainframe kører i øjeblikket på de helt høje nagler. Dybt, dybt forældet, mener kritikere. Robust og driftssikker, lyder det fra fortalerne for it-platformen, der trods 50 års virke stadig er et af de mest udbredte it-systemer i erhvervslivet – særligt i finanssektoren.

Midt i orkanens øje sidder Henrik Rasmussen, 28-årig mainframe-specialist i it-virksomheden BEC og følger diskussionen. På spørgsmålet om, hvorfor en ung it-entusiast vælger at beskæftige sig med en teknologi, der af mange betragtes som en it-mumie, falder svaret prompte:

»Mainframe udgør hjertet i den finansielle sektor. Alle transaktionsdata pumper ind og ud gennem den platform. Det er enorme mængder data, der håndteres i mainframe, så selvfølgelig er det spændende at arbejde med,« forklarer Henrik Rasmussen.

Holder du øje med de nyeste it-job? Tjek Jobfinder

BEC, der er it-leverandør til en lang række banker i Danmark, har netop oprettet et graduate programme med fokus på mainframe, der skal sikre, at virksomheden også i fremtiden kan tilbyde kunderne transaktioner, som afvikles på mainframe. Det sker ifølge BEC som konsekvens af, at uddannelsesinstitutionerne ikke i tilstrækkelig grad underviser deres studerende i mainframe. Heller ikke Henrik Rasmussen blev introduceret til it-platformen på datamatikeruddannelsen.


Det er en myte, at mainframe er forældet. I dag er systemet moderne teknologi, fortæller Henrik Rasmussen, mainframe-specialist fra it-virksomheden BEC

»Vi blev nærmest fortalt, at der ingen fremtid var i mainframe, derfor var der ingen grund til at beskæftige sig med den. Ikke desto mindre er det mit indtryk, at mainframe-kompetencer er noget af det mest efterspurgte inden for erhvervslivet,« siger Henrik Rasmussen.

Når han ser tilbage på sin foreløbige karriere, kunne han godt have tænkt sig at være blevet introduceret til mainframe noget før. Som mange andre unge it-uddannede kastede han sig efter studiet ud i en tilværelse som iværksætter, men måtte efter et par år konstatere, at forretningsideen ikke holdt.

Læs også: It-talenter gider ikke Jylland

»Når man sidder hjemme i stuen og udvikler sine ideer, er man langt væk fra produktionsapparatet. Min software havde helt sikkert været mere moden, hvis jeg havde været mere trænet i at arbejde med store entreprise-systemer som mainframe,« fortæller Henrik Rasmussen.

Han anerkender, at der florerer mange myter om mainframe i it-miljøet, men opponerer mod den opfattelse, at mainframe-specialister er koblet af den nyeste teknologi, og nævner som eksempel, at mainframe sagtens kan kommunikere med for eksempel JSon-protokollen, der blandt andet bruges til mobilapplikationer. Han arbejder selv en del med at få nye systemer til at kommunikere med mainframe.

Ifølge Henrik Rasmussen bør mainframe ikke opfattes som en isoleret ø. Nej, den følger udviklingen og kræver af sine brugere, at de gør det samme.

»Der er en opfattelse af, at mainframe-brugere er en flok gråhårede it-nørder, der er koblet af omverdenen. Sådan forholder det sig bestemt ikke. Mainframe udgør en meget stor del af kerneforretningen i den finansielle sektor, så naturligvis skal vi holde os opdateret på den nyeste software-udvikling for at kunne følge med markedet,« pointerer Henrik Rasmussen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>