Nye undersøgelser: Nu er ozon-laget endelig i bedring

Ozonlaget, som beskytter Jorden mod solens ultraviolette stråler, er i bedring. Det skriver FN’s Klima Program (UNEP) og World Metereological Organisation (WMO)) i en ny rapport.

Montreal-protokollen i 1987 henholdsvis forbød og udfasede ozon-nedbrydende kemikalier, blandt andet CFC’er, som en overgang blev brugt meget i køleskabe og spraydåser. Siden er hullet i ozon-laget først stoppet med at vokse, og nu er der tegn på, at det er ved at blive tættere.


Foto: NASA/NOAA

»Der er positive indikationer på, at ozonlaget er på vej til bedring mod midten af århundredet. Montreal-Protokollen – en af verdens mest succesfulde miljøtraktater – har beskyttet det statosfæriske ozonlag og dermed forhindret farlig UV-stråling i at ramme Jordens overflade,« siger FN’s under-generalsekretær og klimaprogrammets direktør, Achim Steinder.

Læs også: Uforklarligt udslip nedbryder ozonlaget

To millioner mennesker er ifølge FN reddet fra at dø af hudkræft på grund aktionen for at redde ozonlaget. Succesen vil FN-organisationerne gerne overføre til andre områder.

»Montreal-Protokollens succes skulle gerne opmuntre til yderligere handling, ikke bare på beskyttelsen og gendannelsen af ozonlaget, men også på klimaet,« siger Achim Steinder.

Men selvom ozonlaget er i bedring, fortsætter hullet i ozon-laget over Arktis med at forekomme hvert år. For selvom de ozon-nedbrydende stoffer ikke længere bliver udledt, findes de stadig i atmosfæren, hvor de æder af ozon-laget.

Hullet, som opstår hvert år mellem midt-august og december, er stoppet med at blive større, og forskerne forventer, at det frem mod 2050 vil blive mindre.

I 1987 bidrog ozonnedbrydende stoffer med omkring 10 gigaton CO2-ækvivalente emissioner om året. Det har Montreal-Protokollen været med til at reducere med mere end 90 procent. Det er et fald, som er fem gange større end de årlige mål for for den første forpligtigelsesperiode (2008 til 2012) i Kyoto-Protokollen om klimaændringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>