Radioaktiv cæsium-137 er forsvundet i Kasakhstan

En 50-60 kg tung beholder indholdende radioaktivt cæsium-137 er forsvundet i det vestlige Kasakhstan. Beholderne faldt angiveligt at et køretøj forrige onsdag, og nu er politi og militær i fuld gang med at lede efter den, skriver nyhedsbureauet AFP.

Cæsium-137 dannes i atomreaktorer og ved atombombesprængninger, og den radioaktive isotop blev frigivet ved ulykkerne i Tjernobyl og Fukushima. De kasakhstanske myndigheder har ikke oplyst, hvor det radioaktive materiale kom fra, hvor det skulle hen, eller præcis hvor radioaktivt det er.

Lokalbefolkningen i Mangistau-regionen i det vestlige Kasakhstan er blevet rådet til ikke at åbne beholderen, hvis de finder den.

Læs også: Radioaktivt udslip skyldes måske ny type kattegrus

Cæsium-137 kan ikke bruges til fremstillingen af en atombombe, men det kan anvendes i en såkaldt beskidt bombe, hvor almindeligt sprængstof spreder det radioaktive materiale og skaber panik i befolkningen.

Isotopen har en halveringstid på 30 år, og små mængder af stoffet anvendes i forskellige former for sensorer og til at kalibrere geigertællere. Det bruges også til forsøg på skoler og universiteter, men altså kun i forsvindende små mængder.

Cæsium-137 kan også bruges i behandlingen af visse former for kræft, om end denne brug ikke er udbredt længere.

I 1987 blev 93 gram højradioaktivt cæsiumklorid i pulverform stjålet fra en forladt radioterapi-klinik i Brasilien. Fire mennesker døde af strålingen fra pulveret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>