Replik: Opskruede forventningerne til selvkørende biler

Det er lige lovlig forhåbningsfuldt at konkludere, at den selvkørende bil engang i fremtiden kan reducere antallet af trafikulykker med over 90 procent, sådan som det sker på forsiden af Ingeniøren den 19. september.

Ganske vist kan den selvkørende bil – når altså dens teknologi er fuldt udviklet – kompensere for en stor del af chaufførernes fejl og uvaner. Men man skal ikke glemme, at der er andre trafikanter på vejene end bilister. Og fra Vejdirektoratets side vil vi i hvert fald gerne advare imod, at man skruer forhåbningerne til den selvkørende bil for højt op.

Hvis man kigger på tallene bag de alvorligste ulykker i trafikken – personskadeulykkerne – sidste år, kan man se, at det var under halvdelen af ulykkerne, der kun involverede biler.

På den baggrund er det vores vurdering af fremtiden med de selvkørende biler:


Marianne Foldberg Steffensen er afdelingsleder i Vejdirektoratet
  • At omkring 40 procent af personskadeulykkerne (bil mod bil) kan reduceres kraftigt med ny teknologi i bilerne, men der vil fortsat ske ulykker, når der uden varsel sprænger et bildæk, eller når vejen uvarslet er spejlglat rundt om et hjørne.

  • At omkring 45-50 procent af personskadeulykkerne (bil mod andre) kan reduceres i mindre grad med ny teknologi i bilerne, men det er langtfra alle ulykker af denne type, hvor bilisten har en ulykkesfaktor. F.eks. kan biler ikke nå at bremse, når en fodgænger eller cyklist pludselig svinger ud foran bilen.

  • At omkring 10-15 procent af personskadeulykkerne (uden bil involveret) ikke kan reduceres med teknologi i bilerne.

Det vil naturligvis være en mærkbar og velkommen forbedring af trafiksikkerheden. Men det er trods alt et stykke fra at konkludere, at fremtidens teknologi kan fjerne 90 procent af personskadeulykker.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>