Storbritannien bestiller panserkøretøjer for 33 milliarder

Det britiske forsvarsministerium har netop indgået kontrakt med våbenkoncernen General Dynamics om nye bevæbnede panserkøretøjer af typen Scout Specialist Vehicles.

Kontrakten lyder på i alt 589 panserkøretøjer til en værdi af 3,5 milliarder britiske pund, svarende til over 33 milliarder danske kroner. Det bringer aftalen op i samme liga som det danske kampflyindkøb, og premierminister David Cameron har betegnet indkøbsaftalen som »den største enkeltstående kontrakt for AFV’er (Armoured Fighting Vehicles, red.) for den britiske hær siden 1980′erne«.


Det britiske forsvar har bestilt 589 bevæbnede panserkøretøjer af typen Scout Specialist Vehicles (Foto: General Dynamics UK).

Kontrakten er interessant i en dansk kontekst, idet Scout er en bevæbnet videreudvikling af General Dynamics’ pansrede mandsskabsvogn (PMV), Ascod, som i øjeblikket er blandt de fem prækvalificerede PMV’er, der fortsat er med i konkurrencen om at levere pansrede mandskabsvogne til en værdi af op mod fem milliarder kroner til det danske forsvar.

Læs også: Forsvaret er et år forsinket med indkøb af pansrede vogne

Derfor vil den britiske kontrakt betyde, at Ascods produktionslinje bliver holdt åben, hvilket kan styrke køretøjets position i konkurrencen om kontrakten med det danske forsvar. Scout og Ascod er baseret på en såkaldt Common Base Platform, hvorfor en række systemer og komponenter går igen i begge køretøjer og bliver produceret af de samme underleverandører.

»Begge køretøjer kan trække på forbedringer og erfaringer fra hele forsyningskæden med leverandører, produktion og kunder. En sådan kontrakt hos et andet Nato-medlem har naturligvis en positiv effekt, og hvis allierede sætter deres lid til platforme fra samme serie, kan man forvente synergier inden for interoperabilitet og samarbejde,« siger en talsmand for koncernens europæiske datterselskab, General Dynamics European Land Systems, til Ingeniøren. Han ønsker på grund af koncernens pressepolitik ikke at optræde med navn.

Scout skal leveres i seks varianter til det britiske forsvar fra 2017 til 2024.

Læs også: Forsvarseksperter splittede omkring bælter eller hjul under forsvarets nye mandskabsvogne

Yderligere fire producenter er fortsat med i feltet i Danmark. Det drejer sig om de to bæltekøretøjer APC G5 fra Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft og CV 90 Armadillo fra BAE Systems Hägglunds samt de to hjulkøretøjer VCBI fra Nexter Systems og Piranha V, som også er produceret af General Dynamics European Land Systems.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>