USA åbner testzoner for droner: Flyv bare løs

Den amerikanske luftfartsmyndighed FAA har travlt med at udarbejde et sæt regler for brug af droner. Manglende lovgivning står i vejen for udviklingen, og kongressen vil have lovgivning på plads om et år. Derfor har FAA nu åbnet seks testzoner over hele landet.

Her skal fordele og ulemper ved brug af droner i forbindelse med alt fra brandslukning til varelevering undersøges, inden reglerne altså skal være på plads i september 2015.

FAA har godkendt operatører til at drive de enkelte testfaciliteter, og interesserede virksomheder eller myndigheder kan så teste kommercielle eller samfundsnyttige anvendelsesmuligheder for droner. Uden for testfaciliteterne er det svært at teste, da der man skal have FAA-tilladelse til hver enkelt flyvning, og lovgivningen for civil droneflyvning stort set umuliggør kommerciel anvendelse.

Får man lov til at bruge testfaciliteterne, kan man komme udenom de besværlige procedurer og teste på livet løs, og den godkendte operatør står for sikkerheden.

Landbrug er et af de store fokusområder. Og i New Yorks landdistrikter tester eksperter blandt andet et førerløst fly, der udstyret med et termisk kamera skal gøre det lettere for landmænd at holde øje med dyr og afgrøder.

Læs også: Styrelse vil kontrollere landmænd og fiskere med droner

Dermed skal landmanden kunne reagere hurtigere, hvis insekter eller plantesygdomme invaderer hans afgrøder.

»Vores håb er, at udbrud kan opdages hurtigere, så landmanden kan bevæge sig derhen på marken og bringe det i orden,« siger specialist Bill Verbeten fra Cornell University til New Scientist.

Han tilføjer, at droner med kameraer også kan lette arbejdet med optælling af planter, der skal sikre, at arealet udnyttes optimalt.

I Alaska har test-droner allerede hjulpet brandvæsenet med at håndtere en alvorlig steppebrand, og statens politi har kørt testscenarier, hvor en drone cirkuler om en bevæbnet gerningsmands opholdssted og sender informationer til indsatsstyrken.

Både Amazon og Google går med planer om drone-baseret varelevering.

Læs også: Google tester helt ny drone med vinger i Australien

Ifølge Tony Basile fra non-profit konsortiet Nuair Alliance, der driver testzonen i New York, er det et spørgsmål om tid, før droner bliver en del af dagligdagen.

»Det bliver en realitet, det er bare et spørgsmål om hvornår,« siger han.

FAA planlægger at udstikke et sæt midlertidige regler for fly, der vejer mindre end 24 kilo. Som det er nu, skal myndigheden give tilladelse til hver eneste kommercielle droneflyvning.

Herhjemme tester Naturstyrelsen også brug af droner til at kontrollere landbruget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>