Tredje tablet fra Microsoft har fået tilført mere bærbar-blod


Fire forskellige designs, som Microsoft har været igennem for nu at være nået til Surface Pro 3.

Microsoft har nu forsøgt sig med fem forskellige modeller i selskabets Surface-familie, og med den nye Surface Pro 3 er det tydeligt, at noget har ændret sig i Microsofts tilgang til at udfordre Apple.

De første udgaver af Surface var Microsofts bud på at lave en tablet, som stadig var en Windows-pc, for det var den måde, Microsoft kunne skille sig ud fra blot at lave en efterligning af Apples succesrige iPad. Men Surface Pro 3 er mere bærbar end iPad – og det er en god ting.

Microsoft er da også i sin markedsføring begyndt at sammenligne Surface Pro 3 med Apples Macbook Air, og det er bestemt også en mere fair sammenligning både på pris og funktionalitet. Surface Pro 3 hører nemlig mere hjemme blandt andre letvægts bærbare eller Ultrabooks end blandt tablets.

Alligevel er der bevaret et par gode dyder fra tablet-stamtræet. Den nye model er væsentligt tyndere end forgængerne, så selvom den er blevet større, er den ikke uhandy.

Skærmen er nu på 12 tommer, men Microsoft er gået væk fra 16:9-bredformat og over til et mere traditionelt 3:2-format, og det mærkes meget hurtigt, at 16:9 nok var en dårlig beslutning i første omgang, fordi det mest var godt til film. Det nye format er langt bedre til at understøtte den produktivitet, som er dét, Microsoft nu satser på.

Den nye udgave har også fået et forbedret kølesystem, og man mærker da heller ikke så let, at der faktisk sidder en rigtig pc-processor i Surface Pro 3 i forhold til forgængerne. Derfor er det også uretfærdigt at sammenligne med ægte tablets, fordi reel multitasking og 20 åbne faneblade i browseren ikke er noget problem for processoren i Surface Pro 3.

Det har imidlertid også været Surface-familiens akilleshæl, at den har været markedsført som en tablet, for Pro-udgaverne har ligget i prissegmentet for ultralette bærbare. Det nye design af Surface Pro 3 betyder, at det er mindre oplagt at sammenligne den med en iPad.

Støttebenet har været ét af kendetegnene for Surface-maskinerne, og det er nu lykkedes Microsoft at lave et støtteben, der kan stilles til valgfrie vinkler inden for et stort interval. Det er en meget væsentlig forbedring.

Microsoft har lånt meget af designet fra Surface 2-tabletten til Surface Pro 3. Det betyder, at man stadig skal slås med de skrå kanter, hvis man bruger eksempelvis en mini-displayport-adapter fra tredjepart, fordi stikket ikke kan sidde ordentligt fast.

Til gengæld er stikket til strømforsyningen lavet om. Det er stadig med magnetlås og kan vende begge veje, men stikket er fladere og sidder i et dybere indhak, som gør det lettere at sætte rigtigt i. Det var et tilbagevendende kritikpunkt mod de første Surface-tablets.

Det betyder dog, at man ikke kan bruge strømforsyninger og dockingstationer fra de øvrige Surface-modeller sammen med den nye Surface Pro 3. Det betyder også, at pennen ikke længere kan sættes fast på magneterne på strømstikket. Den kan dog stadig hænge lidt løst på magneterne.

Der følger nemlig stadig en pen med Surface Pro 3. Den er blevet markant bedre end de tidligere modeller med trykfølsomhed og metalskaft. Skærmen er også mere præcis, og den bliver ikke forvirret, hvis man hviler hånden på skærmen, fordi den kan fornemme, at man arbejder med pennen. Den nye pen er således glimrende til både at skrive og tegne med.

Pennen har også fået nogle ekstra knapper, som er forudindstillet som genveje til Microsofts OneNote-applikation. Man kan eksempelvis tage notater med pennen, uden at låse pc’en op.

Det er dog stadig lidt besynderligt, at pennen er med i pakken som standard, mens tastaturet er et forholdsvis dyrt stykke ekstraudstyr. Selvom Surface Pro 3 er en god letvægts-pc, så ville prisen være meget mere appetitlig, hvis tastaturet var inkluderet. Den forbedrede pen er dog nu så anvendelig, at den er mere oplagt at bruge end med de første to Surface Pro-udgaver.

Det nye skærmformat indebærer, at selvom man kan bruge tastaturer fra de tidligere modeller, så fungerer de ikke godt som cover, fordi de har den forkerte størrelse. Microsoft har derfor også lanceret et nyt tastatur, som blandt andet imødekommer et ønske fra mange tastaturbrugere.

Det er nemlig muligt ved hjælp af magneter at sætte tastaturet i to positioner: Helt fladt som hidtil, eller let skrånende. Det gør det lidt lettere at skrive, og stabiliserer også enheden, hvis man sidder med den på skødet. Til gengæld sidder det lidt i vejen for at røre den nederste del af skærmen, så det kunne Microsoft godt justere, hvis der kommer en Surface Pro 4.

Surface Pro 3 kræver stadig lidt mere plads på skødet end en tilsvarende bærbar, så den er ikke ideel, hvis det er en arbejdsstilling, man hyppigt har brug for, fordi det er lidt mere anstrengende at få balanceret Surface Pro 3 helt rigtigt.

Ved at bevæge sig væk fra den direkte sammenligning med iPad har Microsoft ramt noget mere rigtigt. Surface Pro 3 er en god letvægts-pc, måske én af de bedste i sin klasse, hvis dens særlige fordele vejer tungere end dens særlige ulemper. Det vil være op til den enkelte bruger.

Microsoft er nu endt med en vellykket enhed, der passer ganske godt til dem, der gerne vil have en tablet til webbrowsing og underholdning, men også har brug for en pc til at være produktiv. Den kommer ikke i nærheden af at konkurrere med de rigtige tablets, men den passer fint ind i Ultrabook-segmentet.

Det er så en helt anden diskussion, hvorvidt Microsoft har brug for at blande sig på dét marked i forhold til det mere akutte behov, der var for at vise Windows-flaget i tablet-markedet i 2012, da de første Surface-enheder blev lanceret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>