»Uden nye FPGA-specialister bliver vi overhalet af Silicon Valley«

De seneste tre år er den københavnske it-virksomhed Fiberblaze vokset støt og roligt med fem nye medarbejdere om året, og netop nu er de på jagt efter yderligere fem, så virksomheden kommer op på små 30 ansatte.

Men det er blevet betydeligt sværere at skaffe de nødvendige specialister til virksomheden – der blandt andet udvikler netværksteknologi til telekommunikation og til den finansielle sektor – end det var i 2008, da virksomheden blev etableret. Særligt folk med forstand på FPGA-teknologi og Linux kniber det med.

Se de seneste it-job på Jobfinder.

Lykkes det ikke at skaffe de kvalificerede medarbejdere, vil det bremse den vækst, som Fiberblaze ellers har udsigt til netop nu, fortæller udviklingschef Carsten Brønd:

»Det er ikke sådan, at vi ryster for vores overlevelse, men lykkes det os ikke at skaffe de rette folk, kommer vores konkurrenter i Silicon Valley først med nye løsninger og løber med medaljerne for næsen af os, fordi de har nem adgang til specialisterne,« forklarer han.

Christian Graversen, chefkonsulent i brancheorganisationen Itek under DI, genkender billedet og deler bekymringen:

»Jeg er nervøs for, at virksomheder, der ikke kan skaffe specialisterne, vælger at placere deres udviklingsafdelinger i f.eks. USA. Konsekvensen er, at væksten kommer til at ligge dér i stedet for her,« siger han.

Vi glemte, vi er gode

Christian Graversen peger på, at Danmark traditionelt har været stærk på telekommunikationsområdet, men at der er sket en omstilling på området, hvor store virksomheder som f.eks. Nokia har lukket deres udviklingsafdeling i København, og hvor den nordjyske ’telecom valley’ er blevet væsentlig reduceret siden sin storhedstid i 90’erne og 00’erne:

»Vi har haft en årrække, hvor vi syntes, at det gik nedad, og hvor vi glemte, at vi er rigtig gode på området. Derfor har vi fået for få kandidater ud,« siger Christian Graversen.

Han mener, at Danmark stadig har et forspring på området, fordi der findes stærke faglige miljøer på både Aalborg Universitet og DTU. Han opfordrer derfor it-virksomhederne inden for de specialiserede områder til sammen at tage kontakt til universiteterne for at øge udbuddet af folk med de rette kvalifika­tioner:

»De er nødt til at gøre universiteterne opmærksomme på, at de har specielle behov. Ellers risikerer de at overse området,« mener han.

Læs også: Mainframe-specialist: »Vi er ikke en flok afkoblede it-nørder«

Når det er vigtigt at fokusere specifikt på dette område, skyldes det ifølge Christian Graversen, at vores afhængighed af et hurtigt og pålideligt internet vokser, efterhånden som vi flytter mere og mere data op i ’skyen’. Derfor forventer han en øget udvikling og vækst på området.

»Udfordringen er, at man både skal forstå udvikling af software og hardware. Groft sagt kan man sige, at folk fra midten af 40’erne er stærke på hardware, mens de yngre er stærke på software,« forklarer Christian Graversen.

Outsourcing duer ikke

Hos Fiberblaze stræber de da også bevidst efter at sammensætte medarbejderstaben, så den tæller både nyuddannede og garvede folk, forklarer udviklingschef Carsten Brønd:

»De garvede rotter kan stå som erfaringsfyrtårne, som de unge kan trække på, mens de nyuddannede ser på det hele med nye øjne og tør udfordre vores måde at gøre tingene på. Det giver en dynamik, som er spændende at arbejde med,« siger han.

Virksomheden har overvejet at outsource eller udlicitere opgaverne for at skaffe folk, men det er ikke en brugbar løsning:

»Vi arbejder med de nyeste teknologi- og systemløsninger, som kræver meget specifik knowhow, så derfor kan vi ikke ’bare’ udlicitere,« fastslår Carsten Brønd.

Læs også: »Vi kæmper alle sammen om de samme folk«

Hos Itek peger Christian Graversen på, at det er afgørende, at vi bevarer arbejdspladserne i Danmark. I første omgang ved at gøre det nemmere at lokke udenlandske specialister til Danmark. I anden omgang ved at uddanne en ny generation inden for området:

»Hvis vi trækker udenlandske talenter hertil, kan vi bevare og udbygge antallet af arbejdspladser her og nu, for vi kan først løse problemet med nyuddannede om fem-ti år – og vi har ikke råd til at miste området,« fastslår han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>