WWW’s opfinder: Internettet har brug for en grundlov

Tim Berners-Lee den britiske datalog, som opfandt World Wide Web for 25 år siden, advarer om, at friheden på internettet er truet af regeringer og virksomheder, som efterhånden kontrollerer nettet. Det skriver The Guardian.

Opfinderen opfordrede lørdag til at oprette en grundlov for nettet, som skal garantere friheden for internettet og sikre brugernes privatliv.

»Hvis en virksomhed kan kontrollere din adgang til internettet, hvis de kan kontrollere, hvilke websider du besøger, så kan de have enorm kontrol over dit liv,« siger Berners-Lee i London ved Web We Want festival, som handler om internettets fremtid.

»Hvis en regering kan blokere, at du besøger for eksempel oppositionens politiske sider, så kan de give dig et glansbillede af realiteterne for at holde dem selv ved magten,« siger Berners-Lee, som mener, at fristelsen af at udnytte det åbne internet er blevet for stor for både regeringer og virksomheder.

Tim Berners-Lee vil have en internetversion af Magna Carta, som i det 13. århundrede sikrede englændere basale rettigheder og friheder.

Han fortalte på festivalen – og det kan man vist heller ikke være i tvivl om, når man jævnligt læser her på siden – at der er stigende bekymringer over privatliv og frihed på internettet. Det er specielt sket i kølvandet på afsløringen af regeringers masseovervågning, som følge af Edward Snowdens NSA-læk.

I samme omgang nævner han, at der via EU’s ”Right to be forgotten”-regel, som kan skabe censur på nettet.

»Der har været mange tilfælde, hvor det er blevet udnyttet, så nu er Magna Carta for at sige … Jeg vil have et net, hvor jeg ikke bliver spioneret på, hvor der ikke er noget censur,« sagde Tim Berners-Lee på festivalen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>