Advarsel efter blødende sikkerhedshul: Skift dit password til Gmail og Facebook

I starten af ugen blev der opdaget et ganske alvorligt sikkerhedshul i krypteringsprotokollen OpenSSL.

Hullet er blevet lukket igen, men konsekvenserne er ret dramatiske, fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group.

“Alle systemadministratorer skal smide alt, hvad de har hænderne, hvis de ikke har gjort det allerede,” siger han om den patch, som OpenSLL selv har udsendt og som skal erstatte de fejlbehæftede versioner.

Skift dit password nu
Problemerne begyndte at rulle sent søndag, da der udkom en dokumentation omkring OpenSSL-sårbarheden kaldet Heartbleed.

Sårbarheden giver adgang til, at alle kan kigge med i krypteret trafik og dermed også give cyberkriminelle muligheden for aflure brugernavne og passwords.

“På den måde kan man høste millionvis af brugernavne og passwords på rekordtid i det lille tidsvindue, der er gået mellem dokumentationen om sårbarheden blev publiceret, til serviceudbydere har lukket hullerne,” forklarer Peter Kruse.

Han peger på, at tidsvinduet har stået åbent i alt mellem enkelte timer til flere dage – men nok til, at bunkevis af brugernavne og passwords kan være blevet afluret med henblik på senere misbrug.

Hans opfordring til alle danskere er derfor, at de skal skifte deres passwords i populære webtjenester som Google, Facebook, Twitter og Dropbox, mens det i Danmark specifikt handler om Jobindex.dk og Boyfriend.dk.


Det skal du gøre
Ud over passwords bliver der også sendt kreditkort-informationer over den krypterede protokol SSL, som kan være blevet afluret. 

Heartbleed-sårbarheden er to år gammel, men er først blevet dokumenteret for nylig.

Det betyder reelt også, at sikkerhedshullet kan være blevet udnyttet i to år, men det vurderer Peter Kruse ikke er tilfældet.

Mens systemadministratorer altså har (haft) travlt med at lukke hullerne ved at overskrive de fejlbehæftede versioner af OpenSLL med den seneste opdatering, fortæller Peter Kruse, at almindelige borgere ikke kan gøre ret meget ud over at skifte password og undgå panik.

Han har for en sikkerheds skyld udformet en liste over, hvordan helt almindelige danskere skal opføre sig i forbindelse med fundet af OpenSLL-sårbarheden.

Den liste kan du finde inde på CSIS Security Groups hjemmeside

Læs også:

Dårlig sikkerhed: Så nemt er det at snuppe log-filer fra din pc

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>