Blog: Hvad koster en App?





Der går ikke lang tid, når jeg er ude hos en kunde for at tale om en mobil løsning, som de har tænkt på kunne være smart, før jeg får spørgsmålet: “Hvad koster det” – altså underforstået “Hvad koster det at få udviklet sådan en App, som vi taler om?”.

Der er jo ikke noget nyt i dette – det har altid været et af de første spørgsmål man har fået, når man taler med kunderne om deres behov. Alle vil jo, forståeligt nok, gerne vide, hvad tingene koster.

Desværre kommer spørgsmålet ofte lige tidligt nok og før alle aspekter af løsningen er afklaret, kravspecificeret osv. Det er trods alt sjældent man som leverandør får stukket en fiks og færdig kravspecifikation i hånden. Før i tiden havde jeg altid 2 standard svar, som jeg slyngede ud, når spørgsmålet kom (for) tidligt i forløbet:
• Hvad er dit budget (så kan vi sammen arbejde frem mod at definere en løsning, som matcher din økonomi)
• 1 million – under devisen om, at med 1 million i hånden ville vi kunne udvikle det meste

Er der så nogen forskel når vi taler om udvikling af Apps? Næh, egentlig er det på mange måder den samme situation vi står i som tidligere. Bortset lige fra at kunden/modtageren af svaret ofte har en forventning om, at en App enten er gratis eller koster 7 kr. Men i virkeligheden er det at udvikle en App til en SmartPhone og/eller en Tablet det samme som at udvikle enhver anden løsning til en bestemt klienttype eller browser.

Det handler jo i lige så høj grad som tidligere, om at få afdækket kundens behov, få defineret rammerne for App’en og så starte med en prototype for at sikre at kunden og leverandøren har forstået opgaven på samme måde. Når vi taler om Apps til SmartPhones og Tablets, så har vi fra f.eks. Apple fået leveret et fremragende udviklingsværktøj Xcode, som er nemt at tilgå med en habil udvikler baggrund. Det kan derfor dårligt betale sig at gå i gang med at designe flow- og skærm-billeder på papir – det er faktisk lettere at bygge en “virkende” prototype direkte i Xcode. Der findes tilsvarende værktøjer til Android og Windows platformene og disse er mindst lige så tilgængelige (native vs. hybrid udvikling tager jeg fat på i et senere blogindlæg).

Så vi kan med forholdsvis enkle midler få bygget en prototype. Prototypen kan vi anvende og teste direkte på vores Smartphone eller Tablet, og på den måde sikre at den gør det den skal og vi får en fornemmelse af hvordan det vil virke for en bruger. På den baggrund kan vi tage beslutning om den endelige løsning og få leverandøren til at afgive et realistisk bud på udvikling, implementering og udrulning af den endelige løsning. En prototype burde realistisk set kunne udvikles og præsenteres for kunden for et beløb i str. orden 20-50.000 kr., lidt afhængig af kompleksitet og hvor meget funktionalitet der skal være med i prototypen. Så er du i tvivl om du skal få udviklet en mobil løsning, så afsæt et mindre beløb og få udviklet og testet en prototype, før du går i gang med den helt store løsning, kravspecifikation osv.

Apps til Smartphones og Tablets udmærker sig i øvrigt ved, at brugerne har en forventning om at tingene løbende udvikler sig, og at der jævnligt kommer nye opdateringer. Det er vi vant til både på OS og App niveau. Brugerne har de samme forventinger til de Apps, vi selv udvikler, som dem de henter via officielle App stores. Kommer der nyt design på iOS 7 f.eks., så forventer brugerne også at vores Apps bliver opdateret med et tilsvarende design indenfor kort tid. Så det er vigtigere at komme i gang med en version 1.0 som kan det basale, og så afsætte tid/penge til løbende vedligeholdelse/udvikling, frem for at bygge den ultimative version 10.0, som til gengæld er statisk og ikke udvikler sig efter den er blevet frigivet.

Så “Hvad koster en App”? Start med en prototype til 20-50.000 kr. Og lad successen afgøre hvad du videre investerer i udviklingen af den pågældende App.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>