Dong Energy scorer fordelagtige britiske vind-tilskud

Tre britiske Dong Energy-havmølleprojekter har netop fået et blåt stempel fra den britiske regering, der gør de tre projekter berettiget til lukrative statstilskud.

I praksis fra 1,40 kroner og ned til 1,26 kroner pr. produceret kWh vindstrøm i parkernes første 15 år – alt efter hvornår projekterne realiseres.

I alt fik fem offshore-projekter og tre biomasseprojekter betegnelsen ’succesfulde projekter’ og retten til det faste tilskud i 15 år, fremgår det af en pressemeddelelse fra det britiske ministerium for energi og klimaforandringer.

Faste tilskud er en for briterne ny måde at støtte vedvarende energi på, og for Dong Energy omfatter tilsagnet havmølleprojekterne Burbo Extension med en effekt på 258 MW, Walney Extension på 660 MW samt Hornsea 1 på 1.200 MW.

For ingen af parkerne er der dog taget investeringsbeslutning endnu, men ifølge Dong Energys britiske landedirektør, Brent Cheshire, giver tilsagnet mulighed for at skyde investeringer på mere end 45 mia. kroner ind i virksomhedens britiske projektportefølje.

Også Dong Energys administrerende direktør Henrik Poulsen er glad for godkendelsen af de tre projekter og for processen bag:

»Den viser, at Storbritannien er et attraktivt sted at investere i offshore-vindenergi – ikke kun på grund af landets betydelige naturressourcer, men også på grund af det stabile investeringsklima, som EMR (britisk elmarkeds-reform, red.) har skabt,« siger han.

De såkaldte FID-kontrakter, som den nye støtteform kaldes, er konstrueret med henblik på at undgå en afbrydelse i den gradvise introduktion af elmarkedsreformer, der skal tiltrække nødvendige investeringer til Storbritanniens energiinfrastruktur.

Ifølge Dong Energy forsyner kontakterne selskabet med tilstrækkelig sikkerhed til, at man nu kan træffe endelig investeringsbeslutning på projekterne.

Når de tre parker kommer i drift, vil de tilsammen kunne levere elektricitet til næsten to millioner britiske husstande.

I alt vurderer det britiske ministerium for energi og klimaforandringer, at de otte projekter vil tiltrække investeringer i den private sektor for knap 110 mia. kroner og skabe 8500 job – samt etablere ekstra 4,5 GW vedvarende energi-kapacitet. De vil i 2020 kunne producere 15 TWh eller 5 pct. af landets totale elproduktion.

Læs mere om de nye kontrakter her. Ved sammenligning med danske støttesatser, som er langt lavere, skal man huske, at selskaberne i Storbritannien selv bekoster netillslutning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>