EU vil have fælles sikkerhedskrav til civile droner

Civile droner fylder i stigende grad luften i de europæiske lande, men de gør det under forskellige regler og sikkerhedskrav.

Derfor foreslår Europa-Kommissionen i dag at sætte nye, ens standarder for sikkerhed, beskyttelse af privatlivets fred, databeskyttelse, forsikring og erstatningsansvar. Det skal både sikre nødvendige beskyttelsesforanstaltninger og være med til at fremme den europæiske industris muligheder for at blive førende på verdensmarkedet for den fremspirende droneteknologi.

Siim Kallas, næstformand for Kommissionen og kommissær for transport, udtaler i en pressemeddelelse, at civile droner både kan bruges til at afdække skader på veje og jernbanebroer, overvåge naturkatastrofer og måske endda i fremtiden levere bøger fra internet-boghandlere.

»Men mange mennesker, heriblandt jeg selv, er bekymrede for sikkerheden i forbindelse med disse droner og deres betydning for privatlivets fred,« siger Siim Kallas.

Skøn indikerer, at droner om ti år kan komme til at udgøre 10 procent af luftfartsmarkedet svarende til 15 milliarder euro om året. Siim Kallas mener, at tidspunktet nu er helt rigtigt for at sætte ens standarder:

»Fjernstyrede fly er nærmest pr. definition skabt til at krydse grænser, og industrien er stadig i sin begynderfase. Vi har nu en mulighed for at opstille ét sæt fælles regler, som alle kan arbejde med, præcis som vi gør med større fly,« siger han.

De fælles regler skal omfatte:

Sikkerhedsgodkendelser. EU-standarderne vil tage udgangspunkt i, at fjernstyrede flysystemer skal leve op til samme sikkerhedsniveau som bemandede luftfartøjer. Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur, Easa, skal udarbejde standarderne.

Kontrol med beskyttelse af data og privatlivets fred. Kommissionen vil sikre, at droner overholder de gældende databeskyttelsesregler og fremsætte forslag til specifikke ændringer eller vejledninger, hvor det er nødvendigt.

Kontrol med sikkerheden. Civile droner kan være genstand for potentielle ulovlige handlinger og trusler mod sikkerheden. Derfor skal der være retlige forpligtelser for alle berørte aktører såsom lufttrafikstyringssystemerne, operatørerne og telekommunikationstjenesterne, som skal håndhæves af de nationale myndigheder.

Rammer for erstatningsansvar. Kommissionen vil undersøge behovet for at ændre reglerne i den nuværende ansvarsforsikringsordning, der i dag primært gælder for bemandede luftfartøjer, så det også omfatter de særlige forhold, der gør sig gældende for fjernstyrede flysystemer.

Forskning og støtte til ny industri. Forsknings- og udviklingsindsatsen skal strømlines, så gennemløbstiden for lovende teknologier bliver holdt så kort som muligt i forbindelse med indarbejdelsen af fjernstyrede flysystemer i det europæiske luftrum. Samtidig skal SMV’er og nystartede virksomheder i sektoren kunne få erhvervsstøtte til udvikling af passende teknologier.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>