Fagfolk om renseprodukter til solceller: Lad moder natur klare opgaven

Danmark oplevede et regulært solcelleboom i 2012, og udbredelsen af ét produkt har det med at skabe føljetoner af ekstraprodukter og serviceydelser, der skal hjælpe til med at forbedre oplevelsen.

Et af de produkter, som solcelleboomet har fremelsket, er rensevæsker, der skulle kunne tage snavset fra solcellepanelerne, således at solens stråler bedre trænger igennem og skaber mere energi.

Senest har Borup Kemi lanceret en spritholdig rensevæske til solcellepaner, som ifølge producenten skulle være effektiv i at opløse smuds og desuden forbedre overfladernes vandafløb, så solcellerne bliver mindre modtagelige over for snavs.

Ifølge en pressemeddelelse fra producenten viser forskning fra Boston University, at så lidt som fire gram støv og skidt per kvadratmeter panel kan nedsætte energieffektiviteten med op til hele 40 procent.

En rigtig dårlig forretning for solcelleejeren, hvis de tal holder stik.

Ifølge seniorkonsulent i solenergi ved Teknologisk Institut, Ivan Katic, er det helt korrekt, at snavs og skidt kan påvirke solcellernes ydelsesevne. Problemet er bare ikke så stort i Danmark, påpeger han. Solcellers effektivitet kan godt nedsættes med 40 procent, men det er i mere ekstreme tilfælde som solcelleanlæg, der står placeret i ørkener, hvor mængden af støv er langt større – og adgangen til rent vand er langt sværere.

»Spørgsmålet om, hvordan man egentlig bør rense solceller, har vi fået en del gange. Som udgangspunkt er solcellepaneler de fleste steder i Danmark rimelig selvrensende, da vi har så meget regn. Og normalt har tagene en hældning på mellem 25 og 50 grader, og det er nok til at holde grundrengøringen i orden,« siger han.

Hos en af landets førende forhandlere af solceller, EnergiMidt, er rådet det samme.

»Basalt set er det jo bare spritprodukter. Vores holdning i EnergiMidt er, at man bare kan lade moder natur om at klare rengøringen, og vi vil ikke anbefale, at man begynder at købe rensevæsker,« siger Rasmus Refshauge solcellespecialist i EnergiMidtjylland, og henviser til, at energivirksomheden har renset sit eget solcelleanlæg med regnvand siden 1993.

Der findes undtagelser

Ivan Katic fra Teknologisk Institut tør ikke udtale sig om, hvorvidt rensevæsken fra eksempelvis Borup Kemi virker eller ej, da der aldrig er blevet foretaget undersøgelser af virkningen. Men han er enig i, at mængderne af støv og snavs i Danmark sjældent bliver så store, at det ikke kan klares med regnvand.

Dog kan der findes undtagelser, påpeger Ivan Katic. Solceller, der er placeret på fladere tage er sværere for naturen at rengøre på grund af hældningen, ligesom miljøet, solcellerne er placeret i, kan afgøre, hvor beskidte de bliver, og hvor stort behovet er for en grundig rensning.

Ingeniøren har tidligere skrevet om solcellevirksomheder, der har forsøgt sig med at placere solceller i de danske landbrug, og har man eksempelvis solceller i nærheden af en svinestald, vil panelerne blive mere beskidte på grund af ammoniakstøv i luften.

Solceller placeret på bygninger i eksempelvis industriområder eller ved havne er i samme fare for at blive mere beskidte end på et normalt parcelhus på grund af mere forurening, og sådan kan man finde andre eksempler.

Stadig lyder anbefalingen dog, at spuling med vand bør kunne klare opgaven

Heller ikke formanden for Landsforeningen af Solcelleejere Torsten Jensen, anbefaler, at man bruger de sparede udgifter til el på renseprodukter. Selv har han ikke testet nogen af produkterne, siger han til Ingeniøren, men fra andre medlemmer af foreningen forlyder det, at der ikke kan registreres nogen forskel i solcellernes ydeevne, hvad end de renses med regn eller kemi.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>