Her er skrækscenariet for det døde Windows XP

De fleste it-folk og mennesker med en ældre computer har efterhånden nok fundet ud af, at Microsoft har udsendt den sidste sikkerhedsopdatering til sit 13 år gamle Windows XP.

Computerworld har spurgt den kroatiske sikkerhedsspecialist Vanja Svajcer fra sikkerhedsfirmaet Sophos om, hvad aflivningen af det populære styresystem kan komme til at betyde.

Helt overordnet anser han fortsat brug af det bedagede styresystem mere som en risiko end en reel, tikkende trussel her og nu.

“Vi kommer nok ikke uden om, at vi er på vej ind i en smertefuld periode for Windows XP-brugere og -administratorer, når de skal undgå sårbarheder,” starter Vanja Svajcer.

“I bedste fald sker der ingenting, og så er der en masse virksomheder, der har investeret hundrede af millioner kroner forgæves i ekstra sikkerhed hos Microsoft. I værste fald kan det ramme XP-maskiner i kritisk infrastruktur, og så kan det slukke lyset i København eller værre,” fortsætter han.

Hvor sandsynligt er det egentlig, at der bliver fundet sårbarheder i Windows XP her efter den sidste sikkerhedsopdatering?

“Hver måned i 12 år har Microsoft udsendt opdateringer til Windows XP for at lappe sårbarheder. Derfor er det ret sandsynligt, at der bliver opdaget nye huller i de kommende dage og uger,” lyder svaret fra Vanja Svajcer.

Så mange danske pc’er er ramt
Netop de mange sikkerhedsopdateringer i Windows-miljøet kan paradoksalt nok blive en sidegevinst nu, mener Vanja Svajcer.

Det skyldes, at Windows-brugere igennem årene er blevet mere bevidste om sikkerhedsrisici på deres maskiner og sørger for vedligeholdelse med software-opdateringer og anti-virus-produkter.

“Derfor er der også mange it-kriminelle, der går efter andre mål nu,” forklarer han.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>