Her er Sonys britiske succes-fabrik: Dyre medarbejdere samler super-kameraer manuelt

Under Verdensudstillingen i Japan i 1970 havde prins Charles af Wales en samtale med Akio Morita, der var én af de to stiftere af elektronikgiganten Sony. Den japanske forretningsmand forsøgte at forklare prinsen, hvor afgørende det er for en virksomheds succes at være tæt på sit marked.

Den snarrådige kongelige udsending pointerede over for Sony-stifteren, at Storbritannien var et stort marked for forbrugerelektronik, og bare to år senere valgte Sony at åbne en fabrik tæt på den lille walisiske by Pencoed, der i mere end 30 år kom til at producere billedrørsfjernsyn til hele Europa.

I 1992 fik det walisiske forretningseventyr vokseværk, og Sony opførte endnu en fabrik få kilometer fra den første og gav den navnet UK Technology Centre. I sin storhedstid beskæftigede Sonys to fabrikker i Pencoed flere end 2.000 ansatte og producerede et færdigt tv-apparat hvert ottende sekund.

Sony UK Technology Centre ligger i Pencoed i det sydlige Wales og blev indviet i 1992 af dronning Elizabeth II.

30.000 m2 huser i dag en blandet produktion af professionelle kameraer og printplader. Prislejet for kameraerne veksler mellem 20.000 og op omkring en kvart million.

Fabrikken er det eneste sted uden for Japan, hvor Sony producerer de dyre kameraer. Samtidig er fabrikken det eneste sted i verden, hvor mini-computeren Raspberry Pi produceres.

I dag er billedrørs-tv ikke længere en del af Sonys produktion, og i 2006 måtte den oprindelige fabrik lukke. Teknologicentret overlevede ved at omstille sin produktion og gå drastisk ned i tempo. Det huser nu omkring 350 ansatte, som med håndkraft samler videokameraer til professionel brug med en produk­tion i omegnen af 40 færdige enheder om dagen.

Samme filosofi som dengang

Den daglige leder af fabrikken, Rob Wilson, medgiver, at en Sony-fabrik i Wales kan virke malplaceret, men er samtidig ikke i tvivl om, at Europa kan konkurrere med Asien, når det gælder produktion af elektronik til det europæiske marked.

»Du skal altid kigge på de totale omkostninger. Priserne for arbejdskraft er blot et lille udsnit af de samlede udgifter. Både Kina, Vietnam og Indien er billigere i den sammenhæng, men når man dertil lægger udgifter til elementer som dårlig kvalitet, lagerudgifter og teknisk support, vil man se, at Europa i det samlede billede bestemt er konkurrencedygtig,« siger Rob Wilson.

Hemmeligheden i dag er den samme, som Akio Morita påpegede for 40 år siden:

»At være tæt på dit marked er virkelig der, hvor du får en fordel. Derfor får vi 38 procent af delene til vores kameraer fra europæiske leverandører, selv om Sony selv producerer dem i Japan. Hvis du kan skaffe dine dele lokalt, reduceres forsinkelsen på ordrer, og behovet for lagerplads reduceres,« siger Rob Wilson.

»I sidste ende giver det en meget mere fleksibel produktion. Sidste år havde vi eksempelvis en kunde, der ønskede, at panelerne på deres kamera var en anelse mere sort end Sonys standard. I det tilfælde var vi i stand til at korrigere og levere langt hurtigere, end hvis alle delene skulle komme fra Japan.«

Højteknologi i menneskehænder


Det kræver et højt niveau af teknisk snilde (og små hænder) at samle de avancerede kameraer. (Foto: Sony)

Manuel produktion forbinder man måske ikke umiddelbart med en moderne multinational elektronikgigant, men det er ikke desto mindre dét, der er spidskompetencen hos UK Technology Centre i Pencoed. Anledningen til, at Ingeniøren er inviteret til Sonys fabrik i Wales, er, at UK Technology Centre netop har modtaget prisen for Storbritanniens bedste fabrik i 2013.

Iført en slags blå badetøfler, der skal mindske udladninger af statisk elektricitet, viser fabrikkens chefer rundt i den store produktionshal.

Pencoed producerer ikke selv komponenterne, men er stedet, hvor kameraerne samles og gennemtestes for at sikre et højt kvalitetsniveau til de kræsne professionelle kunder.

Selve kamerasamlingen sker ved nøje indrettede arbejdsstationer, hvor en særligt oplært fabriksmedarbejder kun samler en bestemt kameratype. Stationen er indrettet sådan, at alt, hvad medarbejderen har brug for til samling af 40 enheder af samme type, er inden for rækkevidde – hverken mere eller mindre.

Selv antallet af skruer er i bedste ‘Ikea-ånd’ afmålt nøje, så medarbejderen hurtigt kan slå alarm, hvis vedkommende pludselig står med to skruer tilovers. Serienummeret på kameraet er registreret sammen med en specifik medarbejder, hvilket gør det nemt at finde frem til det kamera, der er samlet forkert.

Fra samlestationerne ekspederes kameraerne videre til kvalitetstest få meter derfra, hvor det med computerstyret måleudstyr sikres, at det færdigsamlede kamera yder, som specifikationerne lover.

Anden del af kvalitetstesten foregår igen i menneskehænder, hvor en række medarbejdere minutiøst efterprøver hver eneste tænkelige afkrog af brugergrænsefladen. Alt lige fra knappernes trykbarhed til hurtigheden af menuerne tjekkes.

»Dette er med til at holde kameraernes fejlrate nede på 0,2 procent,« fremhæver en af fabrikslederne stolt.


Minicomputeren Raspberry Pi samles også på det walisiske teknologicenter. (Foto: Sony)

Producerer Raspberry Pi

Produktionen i Pencoed er mangefacetteret og rummer mange andre end Sonys produkter, der kun fylder omkring en tredjedel af den store hal. Ved siden af den langsommelige proces med samling og kvalitetssikring af de professionelle kameraer kører fabrikken en mere højfrekvent produktion af printplader, hvor andre teknologivirksomheder kan bestille færdige print. På den måde har virksomheden landet nogle lukrative aftaler.

Teknologicentret er det eneste sted i verden, der i dag producerer den populære single-board computer, Raspberry Pi, som fabrikken ugentligt spytter 40.000 ud af. En produktion, der tidligere foregik i Kina, er fabrikscheferne ikke sene til at gøre opmærksomme på.

En Raspberry Pi har omtrent samme størrelse som et kreditkort og er en enkelt printplade indeholdende en simpel, men komplet computer med indbygget processor og RAM. Den er udviklet for at give nutidens skoleelever en bedre indsigt i, hvordan en computer fungerer.

Den lille kreditkort-computer, der kan bestilles fra Raspberry Pis egen hjemmeside for ca. 130 kroner, har oplevet støt stigende efterspørgsel siden lanceringen i 2012.

Ikke noget forærende

At teknologicentrets historie har været lidt af en rutsjetur, er der ingen tvivl om, men i den seneste tid har fabrikken kunnet nyde en række succeser. Ud over at være Storbritanniens bedste har holdet i Pencoed også modtaget anerkendelse fra hovedkvarteret i Japan, der gerne vil lære mere om produk­tionsteknikkerne i Wales.

I september sidste år kunne holdet i Pencoed oven i købet glæde sig over, at hovedkvarteret i Tokyo havde besluttet at udvide produktionen i Wales med yderligere seks modeller af virksomhedens nyeste camcorder-serie, der kan optage videomateriale i broadcast-kvalitet.

Ifølge Rob Wilson kommer den slags appelsiner ikke dumpende ned i turbanen af sig selv.

»Vi får ikke bare den ekstra produktion forærende. Vi skal gøre os fortjent til det,« siger han.

Ingeniøren var inviteret til Wales af Sony

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>