Ingeniørernes pensionskasse fortsætter med sorte energiinvesteringer

142 stemmer mod 148. Blot seks stemmer adskilte tilhængere og modstandere, da der på ingeniørernes pensionskasse, DIP’s, generalforsamling i sidste uge blev stemt om et forslag om at stoppe investeringer i fossile brændsler.

Dermed faldt forslaget, der var blevet stillet af en medlemskreds med civilingeniør og projektleder Rose Maria Laden Holdt i spidsen.

»Det var lidt af en gyser. Jeg var så ærgerlig, for det var så tæt på,« siger Rose Maria Laden Holdt og fortæller, at stemningen på generalforsamlingen var både god og anerkendende.

Læs også: Forslag: Stop for sorte energiinvesteringer i ingeniørernes pensionskasse

Kernen i afstemningen er altså spørgsmål om, hvorvidt det er størst muligt afkast eller stort afkast kombineret med etiske investeringer, der er at foretrække for pensionskassen.

Bestyrelsen havde anbefalet et nej til forslaget om at gå væk fra investeringer i fossile brændsler. I anbefalingen skrev bestyrelsen blandt andet, at DIP har ‘en forpligtelse til at sikre medlemmerne det bedst mulige risikojusterede afkast, og bestyrelsen ønsker ikke at gå på kompromis med denne målsætning i bestræbelserne på at implementere en grønnere investeringsprofil’.

Politik eller etik?

Ud over hovedargumentet om at optimere afkastet understregede DIP’s direktion, ifølge Rose Maria Laden Holdt, at man ikke ville tage hverken politisk eller etiske investeringsbeslutninger – på trods af, at DIP trods alt ikke investerer i klyngebomber, som Rose Maria Laden Holdt påpegede på generalforsamlingen.

»Vi tager også etiske hensyn rundt omkring, men dette mener vi er så drastisk et skridt, at det ville begrænse vores muligheder for at være en effektiv investor. Og vi tror hverken, at det ville rykke på energiselskabernes holdninger, børskurserne eller deres evne til at sælge deres produkter, hvis vi som enkeltstående pensionskasse sagde, at vi ikke mere ville investere i det,« siger Søren Kolbye Sørensen til dagbladet Information.

Kampen fortsætter

Senere på måneden vil to andre pensionskasser have samme forslag til afstemning: Pensionskassen for magistre og psykologer, MP Pension, samt Juristernes og Økonomernes Pensionskasse, JØP. Begge pensionskasser samarbejder med DIP.

Rose Maria Laden Holdt understreger, at forslagsstillerne trods det nedstemte forslag ikke har givet op, men hun vil dog ikke kommentere på, hvordan de vil gribe sagen an i fremtiden. I første omgang vil de se, hvordan de to andre pensionskasser reagerer på forslaget.

Investeringer for milliarder

Ifølge initiativtagerne til forslaget har DIP aktieinvesteringer for 555 millioner kroner i de 200 største fossile energiselskaber.

Forslaget er en del af kampagnen AnsvarligFremtid der er et initiativ i samarbejde med Klimabevægelsen. Kampagnen arbejder for at få pensionskasserne til at undgå at investere i kul, gas og olie. Ifølge kampagnen har alene de fem største danske pensionsselskaber investeringer i netop disse fossile brændsler for 5,71 milliarder kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DIP inden redaktionens afslutning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>