Metrochef: Derfor hyrede vi vores gamle modstandere

»Konkurrencen var hård, og vi er helt sikre på, at vi har fået den teknisk bedste leverance til bedste pris,« siger Metroselskabets projektchef på Nordhavnsmetroen, Mikkel Kjær Jensen, efter at selskabet overraskende vragede sit italienske entreprenørkonsortium på Cityringen, CMT.

I stedet faldt selskabets valg på et konsortium ledet af Züblin Danmark sammen med Hochtief som det konsortium, der skal anlægge hovedparten af den knap tre milliarder kroner dyre Nordhavnsmetro.

Ud over 2×2 km tunnel mellem Århusgade og Sortedamssøen ved Øster Søgade omfatter kontrakten underjordiske anlæg, dvs. en nød- og udluftningsskakt i Krauseparken, en overfladenær Nordhavn Station, cut & cover-tunnel samt rampe fra tunnel til højbane.

Metroselskabet valgte Züblin/Hochtief, skønt de er gamle modstandere. I 2010 trak konsortiet, der dengang også omfattede MT Højgaard og Pihl & Søn, nemlig Metroselskabet i Klagenævnet for Udbud med påstanden om brud på udbudsreglerne og et for ensidigt fokus på her og nu-prisen efter at være blevet vraget som anlægsentreprenør på Cityringen.

Læs også: Det teknisk bedste bud på Cityringen tabte

Selv om klagenævnet afgjorde, at det tysk/danske tilbud teknisk var bedst, afviste nævnet samtlige klagepunkter over Metroselskabet, fordi CMT, målt på andre parametre – herunder pris scorede højest.

Men tiden er gået, og nu er risikofordelingen mellem bygherre og entreprenør, ifølge Mikkel Kjær Jensen, en anden. I 2010 insisterede Züblin/Hochtief på at tage sig betalt for en stor risikobyrde.

Læs også: Det koster metroselskab dyrt at fralægge sig risici

Denne gang var risikofordeling imidlertid ikke noget issue:

»Måske fordi både vi og entreprenørerne har lært af erfaringerne. Begge parter har nok rykket sig lidt,« vurderer Mikkel Kjær Jensen.

Ville det ikke have været mere naturligt at fortsætte med CMT?

»Vi er underlagt forsyningsvirksomhedsdirektivet og gået efter laveste pris for bedste tekniske leverance.«

»Det kørte hele vejen meget åbent«

Af de fire prækvalificerede anlægskonsortier fik Metroselskabet tre tilbud, dvs. også fra tyrkiske Gülermak. Modellen var udbud med forhandlinger, og selv om forhandlingerne trak ud, og de sidste tilbud i 2. runde først kom ind 4. februar, så kørte det efter planen, siger Mikkel Kjær Jensen:

»Det kørte hele vejen meget åbent. Vi havde ikke fra starten lagt os fast på, hvem det skulle være.«

Et faktum er det dog, at den tidsplan, som entreprenørkonsortiet Copenhagen Metro Team oprindelig meldte ud for sit arbejde på Cityringen, har vist sig ikke at holde. Den var, ifølge bygherren, båret af ønsket om at score en bonus. Alligevel tror Metroselskabet, at CMT kan indhente den et år lange forsinkelse på boringen af de to 15 kilometer lange tunnelrør, så Cityringen stadig kan stå færdig i slutningen af 2019.


Züblin/Hochtief stiller med to af deres egne tunnelboremaskiner, og regner med at have boret fra Nordhavnen til Sortedamssøen i 2016

Deadline for Nordhavnsmetroen er præcis et år senere. Men der bliver ikke noget med at låne tunnelboremaskiner af CMT. Züblin/Hochtief stiller selv med to EPB (earth-pressure-balance)-maskiner, og i starten af 2016 går boringen i gang ude fra Nordhavnen, hvor alt det udborede materiale skal fyldes op. Ved at lade boremaskinerne spytte det bagud, undgår man generende lastbilkørsel gennem byen.

Allerede et halvt år efter ender tunnelboremaskinerne på tunnelarbejdspladsen Sortedamssøen, hvor CMT er i færd med gøre kammeret til Nordhavnsgrenen klar.

»Støj vil ikke genere beboerne«

Aften- og natarbejde er ikke en forudsætning for, at tidsplanen for Nordhavnsmetroen kan holde, siger Mikkel Kjær Jensen og fortæller, at der er meget fokus på, at støj fra anlægsarbejde ikke skal genere omgivelserne:

Ud over den overfladenære Nordhavn Station omfatter opgaven også en nød- og udluftningsskakt i Krauseparken.
»Det er et stille og roligt område, hvor folk bor, og hvor vi vil gøre meget for at undgå at genere både beboere og nærtliggende børneinstitutioner. Desuden bliver der en del anlægsarbejde i Nordhavnen, hvor naboer til den kommende metro snart flytter ind.«

Teknisk er der ingen nævneværdig forskel på den måde Züblin/Hochtief anlægger Nordhavnsmetroen på i forhold til, hvordan CMT gør det på Cityringen.


Kontrakten på 300 meter højbane på Nordhavnen og station på Orientkaj ventes udbudt til efteråret (Ill: Metroselskabet).

Før kontrakterne kan skrives under, skal Metroselskabets ejere godkende de udpegede vindere. Den sidste kontrakt på 300 meter højbane og højbanestationen Orientkaj, bliver udbudt til efteråret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>