Microsoft gør stor del af .Net-platformen til open source

Microsofts .Net-platform er på vej til at blive gjort til open source, efter Microsoft nu har gjort yderligere 20 komponenter til open source og etableret en organisation, som skal stå for processen. Det annoncerede Microsoft på udviklerkonferencen Build, som fandt sted i begyndelsen af april.

»Det er en fortsættelse af en strategi, vi har haft de seneste år. Det er ikke nyt, at vi gør en del af vores teknologier til open source. Nu har vi samlet det i en ny organisation .Net Foundation og lægger mere end 20 nye teknologier ud,« siger teknologidirektør Ole Kjeldsen fra Microsoft Danmark til Version2.

Den nye .Net Foundation har deltagelse fra en række virksomheder, heriblandt danske Umbraco, og den skal stå for at etablere et miljø omkring de nye open source-komponenter.

Microsoft har tidligere frigivet dele af .Net under open source-licenser, men med den nye organisation bliver blandt andet den nye compiler med kodenavnet Roslyn frigivet som open source. Dertil kommer eksempelvis ASP.Net-platformen.

Læs også: Microsoft-dansker gør C#-udviklere klogere med nyt kodeværktøj

De væsentligste tilbageværende elementer, som Microsoft endnu ikke har konkrete planer om at gøre til open source, er blandt andet Base Class Libraries og Common Language Runtime, skriver ZDNet. Microsoft afviser dog heller ikke, at det kan ske, hvis det viser sig at være gavnligt.

»Vi har for længst anerkendt, at open source-tankegangen har nogle klare fordele i rækkevidde og innovation. Vi har set, at det, vi har lagt ud, har fået det til at vrimle frem med projekter, både kommercielle og ikke-kommercielle. Det er en kæmpe succes, ellers gjorde vi det ikke,« siger Ole Kjeldsen.

Selvom der er tale om open source, så anvender Microsoft ikke GNU General Public License, som benyttes af eksempelvis Linux-kernen.

»Man kan altid diskutere licensformer, og der findes heldigvis andre open source-licenser end GPL. Det er selve open source-tankegangen som udviklingsmetode, vi anser for at have stor værdi,« siger Ole Kjeldsen.

Fravalget af GPL er ikke usædvanligt, idet mange nyere open source-projekter har valgt alternative licenser, som stadig giver udviklere adgang til at anvende og distribuere kildekoden, men med andre restriktioner end GPL.

Microsoft benytter sig af Apache 2.0-licensen til det meste af .Net-platformen, men eksempelvis Windows Phone Toolkit benytter Microsoft Public License, som er en kortfattet licens, der er næsten enslydende med Apache-licensen, men dog har krav om, at afledte værker skal følge samme licens.

Selvom Microsofts .Net-udviklermiljø er blandt de største, så er der også et enormt antal udviklere, som primært arbejder med open source, og det er dem, Microsoft forsøger at nå ud til.

»Vi når nye og nogle andre udviklere, når vi lægger det ud som open source. Vi får flere ‘eyeballs’ på. Når vi lægger Roslyn ud, så håber vi også at få mere innovation omkring det,« siger Ole Kjeldsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>