Ny botnet-trussel? Østeuropa flyder med XP-maskiner

Mens Danmark er duks med kun 4 procent Windows XP-computere, har andre lande i Europa haft svært ved – eller ikke råd til – at skifte det aldrende styresystem ud. Det viser nye tal fra analysefirmaet Gemius, som måler webtrafik i 21 lande i og omkring Europa, samt en stribe lande i mellemøsten og det nordlige Afrika.

Værst ser det ud i Bosnien og Bulgarien, hvor henholdsvis 38 og 33 procent af webtrafikken kommer fra XP-maskiner. Men generelt er der i hele Østeuropa installeret Windows XP på mindst en femtedel af computerne.

Faktisk klarer de nordafrikanske og mellemøstlige lande, som i statistikken er slået sammen til én post, sig bedre i gennemsnit. Her er det 18 procent af maskinerne, der kører XP.

Læs også: Botnet-fare? Halvdelen af Kinas computere kører stadig Windows XP

Windows XP modtager tirsdag den 8. april sikkerhedsopdateringer fra Microsoft for sidste gang – med mindre man punger ud for ekstra support – og derefter er XP-brugerne overladt til sig selv. Det har fået sikkerhedseksperter til at spå om let spil for hackerne, som ved at inficere de mange XP-computere, der stadig er i brug, vil kunne skabe store botnet til for eksempel at udføre DDoS-angreb eller udsende spam.


Jo mere mørkeblå, jo flere XP-computere. Klik for større billede. Grafik: Gemius
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>