Ny version af solcellefly skal flyve Jorden rundt på 500 timer

Prydet med 17.200 solceller vil flyet Solar Impulse begynde en jordomrejse om et års tid, i marts 2015. Og det er uden at bruge en eneste dråbe brændstof som drivkraft. Målet er at vise, at det er muligt at flyve Jorden rundt udelukkende med energi fra Solen.

Hvis det lykkes, vil det være første gang nogensinde, at et fly tager turen Jorden rundt på solenergi. Med en tophastighed på omkring 140 kilometer i timen forventes rejsen at tage omkring fem måneder, og flyet vil være i luften omkring 500 timer.

Flyet lander undervejs i blandt andet Indien, Kina, det sydlige Europa og det nordlige Afrika. I alt bliver rejsen fordelt på ti stræk. Den længste flyvetur vil vare fem dage og nætter.

Det er dog ikke første gang, at Solar Impulse har været ude på en længere flyvetur. I 2010 viste det schweiziske hold bag flyet, at det var muligt at flyve tværs over USA med solenergi som den eneste drivkraft.

Læs også: Solcellefly landet i New York

På daværende tidspunkt var der tale om en tidligere og mindre version af solcelleflyet, men nu har det schweiziske hold præsenteret Solar Impulse 2.

Det nye solcellefly har et vingefang, der rækker længere end vingerne på en Boeing 747. Alligevel vejer flyet ikke meget mere end en familiebil.

Tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev og følg udviklingen af flyteknologi i din indbakke

Ifølge Bertrand Piccard og Andre Borschberg som grundlagde projektet for ti år siden, kan den nye version teoretisk set holde sig i luften på ubestemt tid.

»Jeg mener, at flyet kan flyve i en måned. Spørgsmålet er, hvad kan piloten gøre?« siger Borschberg til Seattle Times og fortsætter:

»Vi har bygget et bæredygtigt fly, når det handler om energi. Nu skal vi bare udvikle en bæredygtig pilot.«

Læs også: Se Solar Impulse blive samlet før kyst til kyst-flyvning

Blandt andet derfor har cockpittet i den nye version af Solar Impulse også fået en ordentlig opgradering. Sædet er opgraderet til business-class, og størrelsen er udvidet, så det er muligt for piloten at ligge ned og motionere en smule. En autopilot sørger for at aflaste piloten.

Det nye cockpit er designet i samarbejde med det tyske kemiselskab Bayer. Her har det været vigtigt at udvikle i et let plastmateriale, som samtidig er isolerende. Flyet vil nemlig blive udsat for temperatursvingninger fra minus 40 grader om natten til plus 40 grader om dagen.

Flyet har dog sine naturlige begrænsninger, selvom de er blevet rykket med Solar Impulse 2. Det første fly krævede perfekt vejr, for at det kunne holde sig flyvende. Men med den nye version kan flyet godt klare en smule overskyet himmel. Tordenvejr er dog stadig for stor en mundfuld.

Læs også: Solcellefly lander efter første natflyvning

For at gøre sig klar til den lange flyvetur træner piloterne i øjeblikket i en flysimulator. Her øver de sig i at flyve i lange perioder, hvor de hviler i meget korte perioder ved hjælp af meditation, yoga og vejrtrækningsteknikker.

I simulationerne flyver piloterne fire dage ad gange, hvor de sover 20 minutter ad gangen fordelt på kun 2 timer i døgnet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>