Nyt kølekoncept i datacentret: Sænk hele serveren ned i væske

3M har sammen med Intel og SGI undersøgt en ny type køling til datacentre. I den nye type køleanlæg nedsænkes hele serveren i en særlig væske, der leder varme væk fra computeren væsentligt mere effektivt end det kan gøres med luftkøling. Det skriver den norske netavis digi.no.

Selskabet peger blandt andet på, at der er tale om en dielektrisk væske, som ikke er elektrisk ledende, ikke er brændbar, ikke skader ozonlaget og har høj varmekapacitet. 3M har døbt den særlige type væske 3M Novec Engineered Fluids. På grund af et lavt kogepunkt vil væsken begynde at bulderkoge, når serverne i væsken bliver tændt, og varmen omskabt til damp, som så kondenseres tilbage til væske ved hjælp af en smule kølevand sendt igennem en radiator, som hænger over den kogende væske.

Den høje varmekapacitet i væsken betyder, at 3M kan lede varmen effektivt nok væk til at man kan køle systemer, der har et ti gange så højt energibehov per kvadratmeter, som det er muligt med luftkøling. Dermed kan udstyret i datacentret stå meget tættere og kravet til plads bliver langt mindre. Det skyldes også, at selve køleanlægget er mindre end et konventionelt køleanlæg.

At nedsænke hele serveren i en væske er ikke en ny opfindelse, men tidligere har man forsøgt med mineralsk olie, som slet ikke har samme evne til at lede varmen væk. Derfor skal olien pumpes meget rundt, og serverne kan ikke pakkes så tæt, og konceptet blev aldrig en stor succes.

I denne video forklarer 3M, hvordan væskekølingen med den nye væske fungerer:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>