Rejsekort: Derfor er alle alternativer til NFC i mobiltelefoner problematiske

Hvis en mobiltelefon med en såkaldt NFC-chip kunne fungere som rejsekort, ville det være muligt at checke ind og ud med telefonen og se sin rejsekortsaldo og -status direkte på telefonen. Det ville Rejsekort A/S gerne kunne tilbyde, og for et år siden fremgik det af et notat fra virksomheden, at det var teknisk muligt.

I dag viser det sig imidlertid at være vanskeligere, end Rejsekort A/S troede, at få rejsekortet til at spille sammen med alle NFC-telefoner. Derfor er kortet rykket ‘længere væk’ fra at blive integreret på mobiltelefoner i fremtiden, erkender chefkonsulent i Rejsekort A/S Gregers Mogensen i dag.

Læs også: Rejsekort trækker i land på app-løfte

Oven i købet har han svært ved at se alternativer til den specifikke variant af NFC-teknologien, som fungerer med det nuværende rejsekort-system, kaldet MiFare.

Han peger på, at mulige løsninger uden om det MiFare-baserede system dels er tidskrævende, dels kan være usikre.

‘Tidskrævende’ vil her sige, at transaktionstiden overstiger de 300 millisekunder, som Rejsekort A/S har sat som acceptable.

I Tyskland anvendes en såkaldt Touch & Travel-løsning visse steder, hvor en passiv, ikke-MiFare-baseret NFC-chip eller en stregkode (QR-kode) scannes med en mobiltelefon på en togstation, hvorefter rejsen kan begynde.

Altså lidt som rejsekort-systemet herhjemme, dog hvor backend-kommunikationen foregår via mobiltelefonen og en særlig app.

Men Gregers Mogensen fortæller, at kommunikationen via mobiltelefonens app er for langsom til danske forhold, hvor mange mennesker – eksempelvis på Københavns Hovedbanegård – skal forholdsvis hurtigt ind og ud af et S-tog:

»Deutsche Bahn kører langdistancetog, og der gør 100 millisekunder fra eller til ikke den store forskel.«

Et sikkerhedsspørgsmål

Derudover er der sikkerhedsspørgsmålet. For i princippet kunne en stregkode eller lignende kopieres og scannes på et vilkårligt tidspunkt under en rejse. For at komme det problem til livs følger Deutsche Bahn ifølge Gregers Mogensen passagerernes mobiltelefon via blandt andet triangulering fra mobilmaster under rejsen.

»Dels er det ikke teknisk muligt at købe en trianguleringstjeneste i Danmark, og dels gætter jeg på, vi ville få blandt andre Forbrugerrådet på nakken, hvis vi begyndte at spore vores kunders mobiltelefoner på den måde,« siger han.

En anden løsning kunne være at sætte et trådløst signal op på en togstation med eksempelvis Bluetooth eller wifi, som kunne udsende et unikt nummer, så mobiltelefonen kunne registrere, hvor den – og dermed passageren – befinder sig inden rejsens begyndelse.

Men heller ikke sådan en løsning, giver Gregers Mogensen meget for. Han fortæller, at Rejsekort A/S er blevet kontaktet af en virksomhed med et lignende produkt, men igen gik der for lang tid med at registrere check-in. Og igen var der spørgsmålet om sikkerhed, hvor det unikke nummer, som det trådløse signal udsender, i princippet kunne kopieres og misbruges på samme måde som stregkoden ved Deut­sche Bahn.

Hvad med GPS?

GPS kunne være en tredje mulighed, der ville udnytte en teknologi, der allerede befinder sig i mange mobiltelefoner. Så kunne brugerne trykke på check-in i en app på telefonen, når de var ved stationen, i stedet for at gå hen til en stander og gøre det.

Men heller ikke den løsning mener Gregers Mogensen ville være et realistisk alternativ til det nuværende standerbaserede system med et fysisk kort.

»Jeg føler mig ikke overbevist om, at der ikke kan snydes med GPS-signalet, så det ser ud, som om man er et andet sted, end man er,« siger han.

Én rejse-app bruger dog allerede GPS-signalet, nemlig Mobilbilletter Hovedstaden, som de to store rejsekort-aktionærer Movia og DSB står bag. Men Gregers Mogensen peger på, at GPS-signalet her bruges til at købe den rigtige billet i forhold til den zone, kunden befinder sig.

»Når man stiger på, kan kontrolløren jo se på telefonens skærm, om det er den rigtige zone, der står i displayet,« siger han og tilføjer, at hvis kunden har købt en 2-zoners billet med et bevidst forkert startpunkt, så kan der højst snydes for 2 zoner, da man skal være inden for billettens gyldighedsområde, når man bliver kontrolleret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>