Robotter giver unik vækst i industriens produktivitet

Produktiviteten på danske industriarbejdspladser har i perioden 2009 til september 2013 vist en imponerende vækstrate på 38 procent, viser en ny opgørelse fra fagforbundet Dansk Metal, og årsagen til væksten skal findes i en hjælpende teknologisk hånd.

Det er nemlig en stigende brug af industrirobotter, der har drevet væksten, skriver Politiken onsdag.

»Robotterne er det helt tydelige tegn på, at virksomhederne automatiserer produktionen. Alt tyder på, at danske virksomheder er fortsat med at investere i robotter også sidste år, og når virksomheder automatiserer, spiller lønnen ikke længere så stor en rolle for virksomhedernes samlede økonomi,« siger cheføkonom i Dansk Metal Allan Lyngsø Madsen til Politiken.

Opgørelsen fra Dansk Metal understøttes af andre tal fra Dansk Robot Netværk, der viser, at antallet af installerede industrirobotter er steget med 30 procent siden 2008, hvor finanskrisen buldrede ind over industrien. I 2012, som er det senest opgjorte år, var der således installeret 6.074 robotter mod 4.622 i 2008.

Læs også: Robotter hitter hos danske industrivirksomheder

Vækstraten på 38 procent er endnu mere imponerende, eftersom den gennemsnitlige produktivitet i de 15 gamle EU-lande til sammenligning ‘kun’ er steget med 20 procent i samme periode, fremgår det af opgørelsen. Altså næsten en fordobling.

At de danske virksomheder skulle være de eneste, der har opdaget fordelene ved robotter, er tvivlsomt. Ifølge Dansk Metal kan den store forskel mellem vores nabolande formentlig skyldes, at de danske industrivirksomheder har forstået og været dygtige til at indpasse robotterne i virksomhedernes arbejde.

»Virksomhederne er dygtige til at få glæde af industrirobotterne. Arbejdsgangene bliver ændret, lagerstyring tilrettelagt, og medarbejderne bliver efteruddannet, så industrirobotterne bliver udnyttet fuldt ud. Det er ikke nok blot at indkøbe robotten og så håbe, alting fungerer,« mener cheføkonom Allan Lyngsø Madsen.

Fra 2008 til i dag er antallet af ansatte i den danske industri skrumpet betydeligt ind fra godt 380.000 til lidt under 300.000, skriver Politiken.

Forhåbningen er dog ifølge Dansk Metal, at den effektiviserede produktion fra robotter kan bidrage til, at virksomheder vælger at trække arbejdspladser fra udlandet hjem igen, fordi de økonomiske forskelle udjævnes.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>