Skrottet skat på træ vil bremse dansk solvarme

For solvarmeproduktionen kan afskaffelsen af forsyningssikkerhedsafgiften være en bremseklods, der vil hæmme udbredelsen af solvarmeanlæg, advarer rådgivere. Reaktionen kommer, efter at regeringen sidste uge fremlagde planer om at afskaffe den ellers omdiskuterede forsyningssikkerhedsafgift.

Læs også: Overraskende kovending: Regeringen vil skrotte skat på brænde og træpiller

Med forsyningssikkerhedsafgiften ville der blive tilføjet afgifter på den ellers afgiftsfrie biomasse, der dermed ville blive dyrere. Med dyrere biomasseproduktion ville solvarmeanlæggene stå stærkere, og dermed ville forsyningssikkerhedsafgiften gøre produktionen mere rentabel.

»Det er et forkert signal at sende at afskaffe forsyningssikkerhedsafgiften, og incitamentet for at bygge solvarmeanlæg bliver mindre,« fastslår rådgiver Per Alex Sørensen fra Planenergi.

Læs også: Kritikere om skrottet skat: Nu vil vi fortsætte med at fyre løs med brænde og træpiller

Han fortæller, at forsyningssikkerhedsafgiften typisk ikke indregnes, når man beregner økonomien for solvarmeværker, men afskaffelsen kan bestemt have en betydning for motivationen for at bygge stadigt flere solvarmeanlæg. Afskaffelsen af afgiften kan derfor have en indflydelse på etableringen af fremtidens anlæg.

»Motivationen for at få lagt om i en fart mod 2035 med andre brændsler end fossile bliver mindre,« siger Per Alex Sørensen.

»Uden forsyningssikkerhedsafgiften er der nok ikke mange, der vil kæmpe om at etablere solvarmeanlæg. Med afgiften havde solvarmen overhalet biomassen inden 2020 og været en god forretning.«

Mindre effekt her og nu

Afskaffelsen af forsyningssikkerhedsafgiften vil dog ikke få de helt store konsekvenser på kort sigt. Per Alex Sørensen påpeger, at selv uden den forventede merindtjening som konsekvens af forsyningssikkerhedsafgiften hænger solvarmeanlæg økonomisk sammen. Særligt er det energisparetilskuddet, der i øjeblikket gør det interessant at bygge solvarmeanlæg. Derfor foreslår Per Alex Sørensen, at man eksempelvis forlænger tilskuddet, der ellers udløber i 2015.

I Dansk Fjernvarme spår man heller ikke den helt store effekt her og nu.

»Det er ikke vores vurdering, at det på den korte bane vil få den store effekt, men det er klart, at fordelen ved solvarme relativt set bliver mindre, når forsyningssikkerhedsafgiften forsvinder,« siger John Tang, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

Læs også: Sådan omlægger regeringen brændeafgiften til skattestigninger

John Tang er enig med Per Alex Sørensen i, at der fortsat vil blive bygget solvarmeanlæg, men at væksten vil aftage. Han spår, at der fortsat vil blive bygge mellem 200.000 og 300.000 m2 solvarmeanlæg årligt efter 2015, når tilskuddet til energibesparelsen er væk.

Afskaffelsen af afgiften kan være godt nyt for bundlinjen

I Dansk Fjernvarme vil man dog hellere fokusere på de positive ting, som afskaffelsen af forsyningssikkerhedsafgiften bringer med sig.

»Gevinsten ved afskaffelsen af forsyningssikkerhedsafgiften er langt større for værkerne end den fortjeneste, de ville have haft ved afgiften, såfremt der f.eks. skiftes til solvarme,« understreger John Tang.

»Afskaffelsen betyder, at værkerne får nemmere ved at bibeholde en konkurrencedygtig varmepris,« tilføjer han.

Værkerne slipper nemlig for at skulle betale en række afgifter – en statslig kreditnota, der altså overgår den forventede meromsætning, som solvarmeværkerne kunne se frem til med indførelsen af forsyningssikkerhedsafgiften.

Afgift eller ej, så vil særligt én type solvarmeanlæg fortsat have det svært.

»Særligt de små værker vil stadig have det hårdt. Det bliver formentlig på niveau med, før forsyningssikkerhedsafgiften blev aftalt. De helt små har svært ved at konkurrere, og det kræver en særlig indsats at få deres varmepris ned,« konstaterer John Tang.

Ifølge Per Alex Sørensen er der etableret og ibrugtaget omkring 50 solvarmeanlæg i Danmark på i alt omkring 400.000 m2. I løbet af året vil der formentlig komme 10-15 nye anlæg til – hovedsaglig på grund af energisparetilskuddet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>