Spritny ESA-satellit på kollisionskurs med udtjent Nasa-satellit

Rummet er stort, men tæt på Jorden er det også ganske tæt trafikeret, og ikke alle overholder vigepligten. Det måtte teknikere hos den europæiske rumfartsorganisation, ESA, konstatere dagen efter opsendelsen af satellitten Sentinel-1A.

Teknikerne fik sved på panden, da en alarm dukkede op på en skærm i kontrolrummet. Den en milliard kroner dyre jordovervågningssatellit var nemlig på kollisionskurs med den amerikanske satellit Acrimsat, der blev sendt op i 1999.

Læs også: ESA opsender satellit, der kan spotte forsvundne fly

En nærmere analyse af de to satellitters baner viste, at de ville komme uhyre tæt på hinanden. Afstanden mellem dem vil være mindre end 20 meter, så faren for sammenstød var overhængende, hvis der ikke blev gjort noget.

Acrimsat er for længst løbet tør for brændstof og kunne altså ikke sendes til en ny bane. Eneste mulighed var at ændre banen for Sentinel-1A.


Opsendelsen af Sentinel-1A gik helt efter planen, men det var ikke meningen, at satellitten skulle have kurs mod en anden satellit. (Foto: ESA/S. Corvaja)

Det er dog ikke just hverdagskost at ændre banen for en satellit, der netop er sendt op, og som stadig er i sin mest kritiske fase – Launch and Early Orbit Phase. Faktisk var det ikke prøvet før. Men der var ingen vej udenom.

Sentinel-1A fik sendt instrukser om at foretage en 39 sekunder lang manøvre, der skulle bringe den i sikkerhed. Ifølge et blogindlæg fra Sentinel-1A-holdet holdt teknikerne vejret, til satellitten meldte om en vellykket manøvre og en ny bane et godt stykke væk fra Acrimsat.

Det blev en lige lovlig spændende aften og nat i kontrolrummet hos Esoc, European Space Operations Centre, i den tyske by Darmstadt, men heldigvis blev det ikke til et kostbart satellitsammenstød. Snart er Sentinel-1A klar til at holde et vågent øje med miljøet på vores klode.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>