Styrelse: Olieselskaber er mere end klar til ny jagt i Nordsøen

Olie- og gasselskaberne kan fra nu og frem til oktober søge om at efterforske og indvinde olie og gas i Nordsøen. Energistyrelsen åbnede torsdag den såkaldte syvende udbudsrunde.

Læs også: Nævn affejer tyske Nordsø-klager og giver grønt lys til udbud af nye felter

»Vi hører fra aktørerne, at de er mere end klar, men at der også er brug for en bedre forudsigelighed i forhold til udbudsrunderne,« siger Jens Skov-Spilling, kontorchef i Energistyrelsen, med henvisning til, at udbudsrunden blot er den syvende i de 50 år, olie- og gasfelterne i Danmark har været udbudt.

Fremover vil dette dog ændre sig, for udbudsrunderne bliver årlige, og det forventer Energistyrelsen vil blive en bedre forretning for Danmark, da det bringer mere forudsigelighed for olie- og gasselskaberne.

Energistyrelsen regner med en indvindingsgrad på 26 procent, altså at det lykkes at hente godt en fjerdedel af olien og gassen op fra Nordsøens undergrund. Fremadrettet håber styrelsen på en forbedring på fem procentpoint til 31 procent som følge af nye teknologier. Jens Skov-Spilling påpeger, at indvindingsgraden i 1970’erne var omkring 10 procent.

Boringer i Danmark er dobbelt så dyre som i udlandet

Men der er stadig en udfordring for netop olie- og gasindvendingen i Danmark, fastslog Peter Helmer Steen, direktør for den statslige Nordsøfond, på det møde, hvor syvende udbudsrunde blev præsenteret.

Læs også: Maersk investerer milliarder i platform med kilometer lange boringer

»Det er vigtigt, at man er i stand til at udvinde ressourcerne billigt, for omkostningerne i Danmark er alt for høje. Nogle af vores boreomkostninger er dobbelt så store som i andre lande,« sagde han og påpegede, at omkostningerne er direkte proportionelle med indvindingsgraden.

Den nytiltrådte direktør for Energistyrelsen, Morten Bæk, talte om ‘en stor dag’.

»De interessetilkendegivelser, vi har fået, er ganske markante. Der er ikke nogen grund til at antage, at selskaberne ikke interesserer sig for den danske nordsøolie,« fortæller Morten Bæk og understreger:

»Det er farligt at konkludere, at omkostningerne i Danmark er høje. Det vil kræve yderligere undersøgelser at afgøre.«

Men uanset hvad skal omkostningerne kigges efter – for flere besparelser på området vil gøre det mere attraktivt for olie- og gasselskaberne at jagte ressourcer i den danske del af Nordsøen.

»Vi skal kigge på omkostningerne i vores oliestrategi. En måde at gøre det billigere på er at sikre, at man udnytter infrastrukturen optimalt. Det kan selskaberne blandt andet gøre noget ved,« siger Jens Skov-Spilling.

Mere olie i undergrunden end hidtil troet

Også Geus var til stede på mødet, hvor statsgeolog Peter Britze fortalte om de fremtidige muligheder for den del af området, der ligger uden for centralgraven.

Læs også: 40 år i Nordsøen: Avanceret boreteknologi og fracking skabte dansk olieeventyr

Det er især den vestlige del af området, der er interessant.

»Der er fundet olie og gas i den nordvestlige del af centralgraven, som har bevæget sig fra den vestlige del, så hvorfor skulle der ikke være det samme i resten af graven?« spurgte Peter Britze og konkluderede:

»Vi tror, der er mere olie, end vi er klar over i dag.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>