Tre år og fem måneder efter deadline: 23 myndigheder nøler stadig med Digital Post

23 danske myndigheder er endnu ikke klar til Digital Post.
Mens borgerne skal have oprettet digitale postkasser inden deadline 1. november, så tager de offentlige myndigheder det anderledes afslappet. En hurtig gennemgang af adressebogen på Digital Post viser nemlig, at 23 af de forpligtede myndigheder stadigvæk ikke er kontaktbare via den for borgerne lovpligtige kommunikationskanal – lang tid efter deres deadline 1.november 2010.

Allerede for knap et halvt år siden afslørede Version2, at mange af myndighederne stadig ikke kunne kontaktes på Digital Post. Digitaliseringsstyrelsen lovede at tage hånd om sagen, men der er tilsyneladende ikke sket meget siden.

Den slags forsinkelse tolereres dog ikke den anden vej rundt. Om lidt over et halvt år er det nemlig slut med papirbreve fra det offentlige. Digital Post bliver obligatorisk for alle danskere over 15 år, og hvis man ikke har oprettet postkassen inden 1. november, så opretter det offentlige den på vegne af borgeren.

Under alle omstændigheder stopper papirbrevene, og det bliver borgerens eget ansvar at læse og reagere på vigtige meddelelser i den digitale postkasse.

Kritiseret tvangsdigitalisering

Digital Post har været genstand for kritik over flere omgange. Blandt andet kortlagde to forskere i september 2013 myndighedernes svarprocenter, der var så lave, at forskerne decideret frarådede borgerne at anvende Digital Post. To måneder senere kom det frem, at myndighederne kan rette i afsender/modtager-feltet i borgerens indbakke – en sag som ombudsmanden senere gik ind i.

I februar måned viste en gennemgang af systemets økonomi, at Digital Post har kostet kommunerne millioner af kroner i beskåret bloktilskud, og KL indrømmede, at man ikke efterregner, om de forventede besparelser ved brug af Digital Post, der ligger til grund for det beskårne bloktilskud, rent faktisk realiseres i praksis. Og så er der altså myndighedernes manglende tilslutning til det system, som borgerne er tvunget til at bruge.

Læs også: Hård kritik af Digital Post: Myndigheder kan ændre i din indbakke

Tre år og en liste senere

Version2s afdækning af myndighedernes manglende tilslutning til Digital Post fra november affødte kritik fra blandt andet Venstre. Det fik i december måned Bjarne Corydon til at melde ud, at Digital Post alligevel ikke var relevant for alle myndigheder, at de ikke var forpligtede til at svare på det, og at der skulle udfærdiges en liste over de myndigheder, der skulle være kontaktbare.

Listen blev lavet på den måde, at myndighederne på frivillig basis meldte ud, om de vurderede, at de skulle være kontaktbare på Digital Post.

Men af myndighederne på listen der altså stadig 23, der ikke er på Digital Post.

Lone Berglykke er Kontorchef hos Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for Digital Post. Og hun er langt fra tilfreds med myndighedernes manglende tilmelding.

»Nu skal det bringes i orden, og vi tager nu kontakt til det enkelte departement og tilbyder udførlig vejledning i forhold til at blive klar til Digital Post. Men vi skærper også tonen. Hvis man har sagt, at man vil være kontaktbar, så skal man også være det.«

Er de resterende 23 myndigheder kontaktbare på Digital Post, når jeg som borger skal være det til november?

»Jeg så jo helst at de alle sammen var det nu, så det skal de helt sikkert være.«

Kan I gøre noget i praksis, hvis myndighederne ikke makker ret?

»Nej det kan vi faktisk ikke i praksis. Men en myndighed er jo forpligtet til at leve op til god forvaltningsskik, og henvendelser fra borgerne skal besvares. Så når man står som kontaktbar myndighed, så skal man også være kontaktbar – sådan er det bare.«

Er det lovpligtigt for myndighederne at være kontaktbare?

»Nej, det er ikke lovpligtigt for dem. Men de har sagt, at de er kontaktbare. Så de kommer til at udstille sig selv, hvis de ikke bringer det i orden. De burde være på nu,« siger Lone Berglykke til Version2.

Læs også: Forskere: Kommuner tabte 53 millioner på Digital Post i 2013

Læs også: Gymnasieelev: »Jeg ved ikke, hvad Digital Post er, og jeg har aldrig hørt nogen tale om det«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>