5G-arbejdet ind i afgørende fase: Alt dette er på spil




ComputerViews: Med de nuværende 3G- og 4G-netværk har det længe været en udfordring, at der anvendes forskellige standarder og frekvenser på forskellige markeder.

Problemet blev blandt andet illustreret, da Apple lancerede iPhone 5 og valgte ikke at lave en model, der understøttede de frekvenser, TDC har licenser til at udbyde 4G på her i Danmark.

“Jeg tænker, at de (Apple, red.) har fokuseret på de store markeder i verden, som de plejer at gøre,” lød reaktionen dengang fra en underdirektør i TDC.

Den slags udfordringer er dog intet at regne imod de udfordringer, der kan opstå, hvis der ikke opnås enighed og konsensus i forhold til 5G-teknologierne.

5G bliver nemlig et meget anderledes netværk, der fra bunden er bygget til at understøtte alt fra smart grids til e-health-løsninger, internet of things og intelligente hjem.

Antallet af enheder, der bliver koblet til netværket, bliver langt højere end i dag, ligesom kompleksiteten i netværket stiger, når nye anvendelses-scenarier bobler frem.

Nu handler det ikke længere bare om at kunne tale i telefon og at kunne surfe på internettet fra en smartphone. Slet ikke, faktisk. 

Mange interesser på spil
5G-arbejdet bliver ikke mindre kompliceret af, at det nu ikke længere kun er teleindustrien selv, der skal forsøge at nå til enighed om fremtidens 5G-standarder og -teknologier.

Udstyrs- og indholdsproducenter får stadig mere at skulle have sagt, og det er eksempelvis slet ikke ligegyldigt, hvilke trådløse standarder en virksomhed som Apple vælger at satse på, når alt fra fitness- og -sundhedsudstyr til biler og moderne boliger skal tilsluttes internettet – og dermed også på sigt til 5G-netværket.

Det er først, når alle dimser og dingenoter, alle lokale og globale netværk, alle virksomheder og alle forbrugere kan “tale sammen,” at alle de vilde visioner for alvor kan realiseres.

Udfordringen er naturligvis, at forskellige interesser er på spil her, og at der ligger store summer og venter til de virksomheder, der har held til at sætte sig på teknologierne, standarderne og løsningerne på 5G-området.

Alle ønsker at definere vores allesammens trådløse, netværksbaserede fremtid, men samtidig er det også tydeligt, at samarbejde er en klar nødvendighed, uanset hvad ens virksomhed hedder, og hvordan forretningsstrategien ser ud.

Netværksgiganter som Huawei er allerede godt i gang med at forsøge at komme forrest med 5G-teknologi.

Også på et mere politisk plan har EU lige indgået et samarbejde med Sydkorea og investeret 5,2 milliarder kroner for at sikre, at EU og Sydkorea sammen udvikler 5G-systemer og får etableret en række 5G-standarder.

Der sker ting og sager med 5G i industrien, og det er alt sammen noget, der om ganske få år på godt og ondt vil få en kolossal betydning for du og jeg.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>