Blog: Big Data – Et spørgsmål om vækst





De mest optimistiske anser Big Data som en revolution i den digitale æra, mens kritikere betragter det som et løst buzzword. Jeg tror, at Big Data er kommet for at blive, og det baserer jeg ikke på ren og skær intuition. En ny rapport fra den uafhængige tænketank Centre for European Strategy Foundation, “Big and open data in Europe – a growth engine or a missed opportunity?, har vurderet den økonomiske indflydelse som Big Data i 2020 vil have i samtlige 28 EU-medlemslande. En af konklusionerne er, at der samlet i EU kan opnås et øget BNP på 1,9 %, svarende til 206 milliarder euro ved at inkorporere en række databaserede løsninger. Rent procentvist lyder det måske ikke af meget, men det svarer til et helt års økonomisk vækst i EU.

Samme rapport afslører, at der isoleret set i Danmark er et vækstpotentiale på 2,2 % af BNP. En undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen understreger, at der er et kæmpe vækstpotentiale for brugen af Big Data i Danmark, men også at kun en lille minoritet af virksomhederne  udnytter potentialet, og hovedparten kender ikke nok til teknologien.

Mens ovenstående sætter en streg under potentialet for Big Data, er det måske brugbart at fremhæve hvordan brancher og virksomheder drager nytte af en mere proaktiv strategi. Eksempelvis har detailbranchen længe været anset som first movers, når det handler om at udnytte ny teknologi. Det er i dag udbredt, at butikker analyserer data bag et køb og kigger på, hvad en person overvejer inden vedkommende køber et produkt. Med Big Data er det muligt at evaluere hele købsprocessen og endda zoome ind på omstændighederne bag et tabt salg. Ved at indsamle og analysere flere data kan detailbranchen opnå en større forståelse af, hvad der sker, når en kunde vælger ikke at købe et produkt, hvor de efterfølgende går hen og hvad de i stedet køber. Den slags kortlægning er selvfølgelig ganske almindelig online via digitale fodspor, men der er også ved at ske en udvikling offline, hvor nogle butikker har installeret optiske sensorer, der indsamler data på baggrund af forbrugernes færden gennem butikken. Efterfølgende analyse vil så føre til en større forståelse af indkøbsmønstre og præferencer.

Big Banking Business
Fordelene ved Big Data er dog langt fra begrænset blot til detailhandlen. Den finansielle sektor handler ret beset om data – Produkterne centrerer omkring forståelse af kundernes data og udvikle løsninger på den baggrund. Big Data gør det muligt for banker, og andre finansvirksomheder, at se på kunder fra helt andre perspektiver i stedet for den traditionelle transaktions-synsvinkel.

Hvis en utilfreds kunde eksempelvis ringer til en banks kundeservice, kan nogle systemer afgøre frustrationsgraden udelukkende baseret på tonefaldet. Data der kombineres med årsagen til opkaldet og føre til en øjeblikkelig reaktion fra banken, inden kundens utilfredshed vokser sig større. Brugen af denne slags data i finanssektoren har vist sig at reducere graden af churn – det at kunden forlader banken til fordel for en anden. En af vores kunder netop i finanssektoren lykkedes med at reducere churn med seks procent ved at udnytte potentialet i Big Data. Et betydeligt resultat som har en øjeblikkelig indvirkning på bundlinjen.

Det er blot to eksempler på, hvordan Big Data bidrager succesfuldt til at drive forretning. I dag er det for mange ikke kun et spørgsmål om at se på den enorme mængde data, der allerede er tilgængelig, men at se på den med nye og anderledes perspektiver. Nogle kritikere har peget på, at der er en fundamental forskel mellem “traditionel” data og Big Data og anfører, at førstnævnte kan struktureres og sættes ind i en relationsdatabase, mens sidstnævnte er ustruktureret, kaotisk og anarkistisk. Men der er også struktur i en logfil, en samling af e-mails, social media posts eller videoer og ja også i forbrugerfærden og opkald til kundeservice.

Effekten for virksomheder er, at en stor masse af medarbejderne på tværs af organisationen nu er involveret i dataarbejdet, inklusiv it-professionelle, som nu skal lære at arbejde med denne slags data og dermed mestre nye værktøjer og teknologier.

Fordelene ved at investere i Big Data, inklusiv større driftsoverskud og vækst af forretningen, er allerede tydelige i dag. Nu må virksomhederne vælge, om de tror, at Big Data er et løst buzzword eller en strategisk forretningsmulighed med vækstpotentiale. Jeg ved godt, hvad jeg  vælger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>