Blog: ODF 1.2 i ISO (PAS submission)

Den anden dag landede et document på mit “bord” i Dansk Standard-gruppen for dokumentformater. Det var dokumentet ” EXPLANATORY REPORT – OASIS Submission of OpenDocument v1.2 to ISO/IEC JTC 1 [JTC1 N12033]”. Med andre ord: ODF TC i OASIS har ønsket at “forhøje” OASIS ODF 1.2 til en ISO-standard.

OASIS er en såkaldt ”PAS Submitter” i ISO, hvilket giver mulighed for mere eller mindre direkte ”ophøjelse” af eksisterende standarder som en ISO-standard, men uden (reel) medfølgende arbejde på selve standarden i ISO. OASIS ODF TC har brugt denne indgang til ISO for alle tidligere versioner af ODF, dvs fra den oprindelige ODF 1.0 til seneste version 1.1 inklusive rettelsesblade etc.

ODF bliver altså ikke vedligeholdt i ISO – man har aftalt, at selve arbejdet med at udvikle og forbedre ODF foregår i OASIS ODF TC, og så sendes den med jævne mellemrum til ISO for godkendelse – det nogen kalder ”rubber-stamping”.

For OOXMLs vedkommende lavede man en anden aftale efter indsendelse til ISO, nemlig at arbejdet med OOXML foregår i selve ISO og at det er hér, at standarden udvikles og forbedres. Når det så er sagt, så sker der relativt meget arbejde med OOXML i ECMA, og en stor del af vores arbejde i ISO stammer oprindeligt fra arbejdsgruppen for ECMA-376 – gruppen i ECMA, hvor OOXML blev ”født”.
ODF 1.2 blev godkendt i OASIS i september 2011 (og offentliggjort i januar 212), og nu næsten 3 år senere er den så landet på vores bord i ISO.

Jeg skrev straks til Dansk Standard og fortalte, at jeg foreslog, at vi stemte ”Ja” (teknisk set er dette ikke en opgave for udvalget for dokumentstandarder i Dansk Standard, da det er en JTC1-afstemning og vi kun arbejder med dokumenter på undergruppe-niveau i SC34), men jo mere jeg tænker over det, jo mere bliver jeg i tvivl, om hvorvidt ”Ja” er det rigtige.

For giver det overhovedet nogen værdi for nogen – tre år efter godkendelse i OASIS – at bede om et ISO-stempel? Er der nogen grund til at spilde ressourcer i ikke alene OASIS på dette, men også i ISO?

Og er spørgsmålet reelt ikke, om vi ikke er kommet dertil, hvor ODF har ”sejret ad helvede til” og er blevet irrelevant? Når nu det egentlige formål med ODF – at presse Microsoft til at underlægge dokumentformatet for Microsoft Office til international standardisering – er opfyldt, er det så ikke tid til at komme videre og bruge tiden mere nyttigt end at udvikle et dokumentformat, som ingen alligevel bruger?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>