Brintpillen kan fjerne 270 ton NOx fra bybussers udstødning

Stort set alle busser og lastbiler kører med typegodkendte SCR-katalysatorer, som skal reducere udledningen af sundhedsskadelige NOx-gasser. Alligevel viser en rapport fra 2012 fra the International Council on Clean Transportation, at de store køretøjer udleder op til fire gange så meget NOx, som de må.

Katalysatorerne anvender nemlig normalt en vandig opløsning af urea (AdBlue) til at fjerne NOx, og den metode virker kun, når udstødningen er over 200 grader – men det er den sjældent i en bus, der kører i byen og stopper ofte.

Nu kommer DTU’s såkaldte brintpille imidlertid på banen som en løsning på NOx-problemet. Pillen binder ammoniak, der består af kvælstof og brint, i salte, og bruger man ammoniak på fast form i en katalysator, kan den fungere, selvom udstødningen er kold. Dermed kan katalysatorerne fjerne op mod 85 procent af NOx-gasserne – også i f.eks. bybusser.

Tue Johannessen, der er ph.d. fra DTU og teknisk chef hos Amminex, der udvikler katalysatorer baseret på brintpilleteknologien, anslår, at forbedringen løber op i 300 kg NOx om året for en bus. Der er over 900 Movia-busser i hovedstadsområdet, og det svarer derfor til minimum 270 ton NOx om året, hvis hele Movias flåde får installeret løsningen.

»Det kræver kun politisk vilje, hvis der skal gøres noget ved de eksisterende typegodkendte køretøjer. På papiret lever Euro V’erne op til kravene, men forurener meget i byerne. Euro VI-kravene gælder kun nye køretøjer, men City-SCR kan løse problemet på den eksisterende flåde,« siger Tue Johannessen.

Amminex har selv testet løsningen siden efteråret, hvor en almindelig københavnerbus har kørt med systemet installeret, og den bliver også testet som en del af Miljøstyrelsens Ecoinnovation-projekt, der skal fremme miljøeffektiv tekno­logi.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>