DTU’s fuglesatellit kom perfekt op

Torsdag klokken 22.44 lød der hurraråb og klapsalver på DTU Space, da satellitten DTUsat-2 gav lyd fra sig. Så snart satellitten dukkede op over horisonten, kunne ingeniørerne fange signalet fra den.

»Den sad lige i skabet – alle var glade,« fortæller René Fléron, der har stået i spidsen for udviklingen af satellitten på DTU Space.

»Vi var selvfølgelig nervøse for, om satellitten kom til at ligge lidt skævt i banen, men den er præcis, hvor den skal være.«

Læs også: DTU’s minisatellit og sendere på 4,6 gram kortlægger trækfugle

DTUsat-2 blev sendt op fra Rusland kl. 21.11, og der var ingen problemer med den russiske Dnepr-raket, der er baseret på det interkontinentale ballistiske atommissil, som Nato kaldte SS-18 Satan.


Sådan ser den ud, den lille satellit fra DTU. Den måler kun 10x10x11 cm. (Foto: René Fléron)

Raketten medbragte en last på hele 33 satellitter, der alle kom ud i de rette baner.

Halvanden time efter opsendelsen kunne satellitten ses fra Danmark for første gang, og det lykkedes altså at fange signalet – det såkaldte beacon – med det samme.

Læs også: Jubel i Aalborg: Vores mini-satellit klarede turen med russisk raket

»På DTU havde vi tre forskellige antenner, der pegede mod satellitten. Elever fra gymnasierne i Varde og Sønderbog har også forsøgt at fange signalet, men dem har jeg ikke hørt fra endnu,« siger René Fléron her til morgen.

»Nu handler det om at få noget statistik – at samle nogle data op, så vi kan beregne satellittens bane helt præcist, og så vi finder ud af, hvordan maskineriet har det. Det kommer de næste dage til at gå med,« fortsætter han.

»Bagefter vil vi kontakte satellitten og bede den om at sende et ping tilbage. Og så begynder vi at sende kommandoer til den.«

DTUsat-2 er designet til at fange signaler fra ganske små radiosendere, der er spændt fast på trækfugle som for eksempel gøge. Biologerne fra Københavns Universitet vil nemlig gerne bliver klogere på, hvordan fuglene finder vej.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>