Efter fiasko: Yousee kæmper med relancering af åbne hotspots

Efter TDC’s og Yousees forårsfiasko med at lancere åbne wifi-hotspots ved brug af 250.000 kunders routere er hovederne lagt i blød for at finde en gangbar måde at relancere konceptet på. Ideen er, at Yousee-kunder kan dele hiandens netværk, eksempelvis hvis de lige sidder på en nærliggende café, er på besøg hos naboen eller lignende.

Yousee lancerede projektet i marts i år, men lukkede det inden månedens udløb efter massive protester og åbenlyse sikkerhedsproblemer. Det viste sig nemlig, at forbipasserende kunder, der kun skulle få adgang til internettet via de åbne wifi-hotspots hos andre kunder, også kunne få adgang til delte ressourcer på kundens private netværk.

Yousee fik travlt med at lukke for adgangen til de hotspots, der ellers var blevet åbnet for. Og siden da har det TDC-ejede Yousee ikke sagt meget omkring hotspot-projektets fremtid.

»Jeg tror, det er kommet bag på TDC, at man rent faktisk har haft tekniske problemer. Jeg tror, man har troet, at det her var så let som at klø sig i nakken. Og det har så vist sig, at det har det ikke været. Og så har man fået en ekstra øretæve ved, at det, man har lavet, både var usikkert og ikke var sket i forståelse med kunderne. Så det kommer egentlig ikke bag på mig, at de udsætter det,« siger adm. direktør og teleekspert i konsulentvirksomheden Netplan Torben Rune.

Læs også: Yousee-fejl gav eksterne brugere adgang til private filer

Pressechef i TDC Ib Konrad Jensen fortæller til Version2, at strategien i forhold til, hvad Yousee gør med wifi-hotspot-projektet ikke er klar endnu, og at der er er flere elementer, der i den forbindelse skal falde på plads, både af teknisk og forretningsmæssig karakter.

Han forklarer, at den firmware, der skal lukke sikkerhedsproblemerne i routerne, ikke er klar endnu fra alle leverandører. Og så har Yousee kig på to forskellige tekniske implementeringer i forhold til endnu et forsøg med at dele kundernes wifi-hotspots med andre kunder.

Den ene er, som tidligere, styret via firmwaren i routeren. Den anden model indebærer, at de udefrakommende opkoblinger til wifi-hotspottet vil blive routet omkring en central server og derfra videre ud på internettet, forklarer pressechefen, som ikke ønsker at gå i yderligere tekniske detaljer omkring den løsning på nuværende tidspunkt.

»Den anden model er at lave det, man kalder en ip-tunnel, og så er der en central server, som håndterer det,« siger han.

Og så overvejer Yousee også, hvordan udrulningen af et nyt projekt med åbne wifi-hotspots skal foregå. Sidst blev kunderne nemlig ikke spurgt først. Ifølge Yousee kunne kunderne dog aktivt framelde sig at få deres wifi åbnet for andre. En såkaldt opt-out model.

Ib Konrad Jensen fortæller, at Yousee nu overvejer flere modeller. Eksempelvis om kunderne i stedet aktivt skal tilmelde sig, kaldet opt-in, eller om løsningen kun skal rulles ud til et begrænset antal kunder – i eksempelvis antenneforeninger.

Torben Rune fra Netplan gætter på, at Yousee under alle omstændigheder spørger kunderne om lov næste gang.

»Man kan jo have forskellige holdninger til det sympatiske i, at man tager båndbredde fra kunder. Jeg tror ikke, man får accept fra kunderne til, at man uden at have en aftale med den enkelte kunde om det kan slippe godt fra at gøre det,« siger Torben Rune og fortsætter:

»Så jeg tror ikke, man vil se den model, vi så sidste gang, hvor man bare gjorde det uden at spørge.

Læs også: Yousee kæmper med at lukke usikre hotspots: »Vi er nødt til at lukke flere manuelt«

Men Yousee lagde efter eget udsagn 10 Mbit/s oven i kundernes forbindelse, som var dedikeret til brug for det åbne wifi-hotspot, så som sådan tog de vel ikke kundens båndbredde?

»Hvis der er 10 Mbit/s tilgængelig på det Wifi-hotspot, så kunne de 10 Mbit/s også tilføjes til kundes eget wifi-forbrug. Og det burde man måske gøre først. Man må ikke gøre det, uden at kunden samtykker,« mener Torben Rune.

Han er dog også overbevist om, at Yousee vil forsøge sig igen, men altså nok med en anden udrulningsmodel. Det er simpelthen for attraktivt – ikke bare for Yousee, men for operatører generelt – ikke at udnytte det, Torben Rune kalder wifi-offload. Det vil sige en aflastning af det almindelige mobilnet ved at flytte en del af datatrafikken over på wifi.

»Det er det, man gerne vil. At man så har fået klumret så meget rundt i det, at man har fået skudt sig selv i i hvert fald den ene fod, det er en anden sag. Men jeg er sikker på, man vil forfølge den forretningsidé, blandt andet fordi den er givtig,« siger Torben Rune.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>