Efter to årtiers udvikling er Ruslands nye raket klar til affyring i dag

Den russiske rumraket Angara er endelig klar til opsendelse. Den 40 meter lange raket har været to årtier undervejs, men nu står den på opsendelsesrampen i det russiske rumcenter i Plesetsk, cirka 800 km nord for Moskva.

Angara 1.2PP (Pervy Polyot, første flyvning) skal sendes op klokken 16.15 dansk tid. Totrinsraketten skal ikke bringe satellitter i kredsløb om Jorden her i første omgang. I stedet er der blot tale om en suborbital test, skriver det normalt velorienterede webmedie Russian Space Web.

Læs også: Historisk forsøg på at genanvende rakettrin viste lovende takter


Angara 1.2PP står klar på affyringsrampen i rumcenteret Plesetsk. Affyringen skal ske klokken 16.15. (Foto: Det russiske forsvarsministerium)

Testopsendelsen skal bane vejen for en familie af rumraketter i forskellige størrelser. Planen er at koble tre eller fem førstetrinsraketter sammen og derved konstruere raketter med meget stor løfteevne.

Angara 1.2-raketterne vil kunne løfte op til 3,8 tons op i lavt kredsløb, mens mellemklasse-raketterne Angara 3 får større løfteevne på op til 15 tons. Angara 3 vil også kunne løfte et enkelt ton helt ud i den geostationære bane om Jorden.

Den store Angara 5 vil kunne løfte i omegnen af 25 tons, og denne raket skal også erstatte arbejdshesten Proton, når det gælder om at bringe tunge satellitter op i den geostationære bane. Proton har da heller ikke været den mest pålidelige raket, for nu at sige det pænt.

Læs også: Russisk raket fyldt med satellitter brændte op i atmosfæren


Angara 1, 3 og 5.

Angara 3 og 5 kan i princippet også bruges til at løfte bemandede rumkapsler op, men her er planerne knap så fremskredne.

De nye russiske raketter minder om Falcon-raketterne fra amerikanske SpaceX. Begge er totrinsraketter, som bruger petroleum og flydende ilt som brændstof, og SpaceX arbejder ud fra samme princip med at koble booster-raketter til den centrale raket, når der for alvor skal drøn på.

Med Angara-familien af rumraketter forsøger Rusland at vinke farvel til det sovjetiske arvegods og få gang i et rumprogram, der udelukkende står på russiske ben.

Det skal for eksempel være slut med at benytte raketterne Zenit og Dnepr, der er udviklet i Ukraine, og opsendelserne skal ske fra Rusland frem for fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>