Forandring på it-markedet? Tænk som en skurk – og udnyt din egen svaghed




“Da download af musik var nyt, gik det strygende for musikbranchen. Men så kom Napster og gjorde noget uhørt. Efterfølgende kom iTunes og gjorde noget uhørt, og nu står Spotify og har gjort noget radikalt anderledes,” siger Dietmar Dahmen.

“De der tænker sådan, tænker som en outlaw – en skurk. Tankegangen er: Bryd de skrevne og uskrevne regler og gør, hvad der skal til, for at nå målet.”

Sådan forklarer konsulent og tidligere innovations-chef Dietmar Dahmen. Han er keynote-taler til Computerworlds Mobility konference i dag og forklarer de mange fremmødte, hvad der skal til for at overleve i en verden, hvor mobility er ved at ændre mange virksomheder.

Og man skal tænke som en skurk – eller rettere sagt: Man skal turde tænke unfair og anderledes.  

Hver tid har sin egen konge
Et eksempel er onlinbutikken Amazon, som længe har kæmpet med eBay om, hvem der kan aflevere kundernes pakker først. I USA lover de, at de kan aflevere pakkerne på under en time, men pludselig ændrede Amazon præmis og ville levere pakkerne med en drone. Det betød, at de skilte sig mere ud på markedet – og betød ifølge Dietmar Dahmen, at de overhalede eBay.

En vigtig pointe er ifølge Dietmar Dahmen: Man skal selv huske at tænke i de baner, inden konkurrenterne gør det.

“Jeg talte på et tidspunkt med en produktchef om, hvad der kunne ødelægge det for ham og hans virksomhed, og da jeg så spurgte ham, hvorfor han så ikke bare selv udviklede lige netop det produkt, fik jeg både kindkys og guld kastet efter mig. Det er enkelt, men det er langt fra alle, som tænker over det,” siger Dietmar Dahmen.

Man kan se tilbage på mange virksomheder, som er faldet sammen på grund af, at de ikke fulgte ordentligt med. Giganter som bare ikke var gode nok til at tænke i nye retninger.

“Udvikling er sjældent lineær, og hver tidsalder – hver æra – har sin egen konge. Den første telefon var Xenos, den første mobiltelefon var Nokia eller Siemens og smartphones ejes nu af Apple og Samsung,” siger Dietmar Dahmen.

“Men hvorfor er Nokia og Siemens ikke konger længere? Ganske enkelt: De var ikke gode til at rykke over på en ny platform og turde tænke nyt.”

“Never change a winning horse”
Dietmar Dahmen har arbejdet bade som kreativ konsulent og som innovativ chef for en række virksomheder. Han er desuden omrejsende konferencetaler og har blandt andet talt til TED-konferencer verden over.

Og innovation er hamrende vigtigt, for selv om man har et genialt produkt på et givent tidspunkt, kan man langt fra altid tage produktet over på en ny platform.

“Jeg plejer at bruge udtrykket “never change a winning horse”. En vinderhest er genial på en løbebane, men kan jo slet ikke følge med i et hav. Der vinder en delfin i stedet,” siger Dietmar Dahmen. 

Læs også:

Softwaremarkedet under voldsom forandring: Her er de nye vindere

Microsoft skovler penge ind: Løber fra alle de andre



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>