Forsker: IC4 er ubrugeligt som regionaltog på Sjælland

DSB’s nødplan om at bruge IC4-togene som regionaltog duer ikke på Sjælland. Det mener transportforsker Per Homann Jespersen fra RUC.

DSB vil bestille en ekspertundersøgelse for at finde ud af, om det kan betale sig at ombygge og lappe videre på de skandaleramte tog. Steen Schougaard Christensen, der er direktør i DSB Vedligehold forventer imidlertid ikke at skrotte togene, selv hvis rapporten viser, at fortsatte opgraderinger ikke kan betale sig. Hvis IC4-togene ikke kan erstatte IC3 som oprindeligt planlagt, er DSBs plan at indsætte IC4-på regionalstrækningerne.

Læs også: DSB overvejer for første gang at lægge IC4 i graven

Men ifølge Per Homann Jespersen, så er IC4 uegnet til at aflaste trafikken på Sjælland.

»I den sjællandske regionaltogstrafik har IC4 ingen plads. Et enkelt IC4-togsæt har ikke kapacitet nok, og der er ikke plads på skinnerne til at indsætte flere af dem,« siger han.

Et stop for opgraderinger vil også betyde et endegyldigt farvel til drømmen om at køre med fire sammenkoblede IC4-tog, sådan som de ellers købt til at kunne. Hvad der også lå til grund for de perronforlængelser, som Banedanmark op igennem 00´erne brugte 81 millioner kroner på.

Læs også: Banedanmark brugte 81 mio. kr. på at forlænge perroner til IC4

Den seneste statusrapport fra DSB per 31. marts viser, at 30 ud af 83 IC4-tog er ’til rådighed for driften,’ og de kører blandt andet som regionaltog på visse strækninger i Jylland. Ifølge rapporten er 8,1 procent af de planlagte afgange med IC4 imidlertid blevet aflyst i årets første tre måneder.

Og netop Jylland er det eneste sted, Per Homann Jespersen ser det som en reel mulighed at bruge IC4-togene, selvom det vil betyde, at man kører med tomme sæder på de mindre strækninger. Derfor mener han ikke, at man kommer uden om at skrotte en del af de italienske tog, der har udgjort en hovedpine for alle omkring dem i små 14 år.

»I Jylland vil man godt kunne bruge dem, selvom de er for store. Hvis det er de tog, man har, så er det det, man vil gøre, og det er ikke et stort problem at køre med ledige pladser. Spørgsmålet er bare, hvor mange man kan bruge. Jeg tvivler på, at man kan finde plads til 83 togsæt,« siger Per Homann Jespersen.

Læs også: DSB indstiller kørslen med sammenkoblede IC4-tog

Ingeniøren ville gerne have spurgt DSB Vedligehold, hvor IC4-togene eventuelt skal agere regionaltog, hvor mange det er relevant at bruge til formålet, og hvad der skal ske med de resterende.

Vi ville også gerne have spurgt, om man stadig arbejder på at løse de problemer med koblingsfunktionen, der ligger til grund for, at DSB mandag helt indstillede kørslen med sammenkoblede IC4-tog. Men det er ved deadline ikke lykkedes at få kontakt til direktør Steen Schougaard Christensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>