Forskere: Så lang en omvej kan vi flyve for at undgå kondensstriber

Fly forurener med drivhusgassen CO2, men de bidrager også til den menneskeskabte globale opvarmning gennem de kondensstriber, som de indimellem efterlader på himlen.

Under visse atmosfæriske forhold kan de tynde flystriberne sprede sig og danne større cirrusskyer, der godt nok forhindrer en del af solens stråler i at nå Jordens overflade, men også hindrer varme fra jordoverfladen i at stråle ud i verdensrummet. Nettoeffekten er en øget opvarmning.

Men hvis man kan flyve uden om de områder, hvor kondensstriberne dannes, så kan den globale opvarmning dæmpes en smule. Det har forskere fra University of Reading i England fundet ud af, og de har skrevet om deres resultater i en artikel i tidsskriftet Environmental Research Letters.

http://iopscience.iop.org/1748-9326/9/6/064021/article


Flystriber som disse holder på varmen fra Jorden og bidrager derfor til den globale opvarmning. (Foto: University of Reading)

Læs også: To flyrejser påvirker klimaet som et helt års bilkørsel

Cirka syv procent af den distance, som verdens fly tilsammen tilbagelægger, flyves i kold og fugtig luft, hvor kondensstriber dannes og bliver hængende.

Hvis det kan lade sig gøre at forudsige, hvor kondensstriberne dannes, kan flyene dirigeres uden om disse atmosfæriske zoner, og så kan en del af den negative effekt undgås.

Læs også: Flyvninger om natten opvarmer Jorden mest

Forskerne har regnet ud, at det for et lille fly rent klimamæssigt kan betale sig at tage en omvej på ti gange den længde, som flystriben eller ville have haft. Hvis man kan undgå en kondensstribe på ti kilometer, kan det altså retfærdiggøre en omvej på 100 kilometer, når det øgede CO2-udslip medregnes.

For større fly, der frigiver større mængder CO2, er gevinsten ved at omlægge ruten mindre. Her kan det kun betale sig at tage en omvej, der er tre gange så lang som den kondensstribe, flyet ellers ville efterlade.

Briternes arbejde lægger sig i forlængelse af to tyske forskeres forskning, der i 2011 udmøntede sig i en artikel i Nature Climate. Her fandt forskerne ud af, at kondensstriberne bidrager ganske meget til den globale opvarmning, især i forhold til effekten af CO2-udledningen fra flyene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>