Eks-trafikchef om Femern-tunnelens prognoser: Utilstrækkelige og forældede

Prognoserne om trafikken i den kommende Fermen-tunnel er så dårlige, at de ikke kan bruges som beslutningsgrundlag. Sådan lyder kritikken i en ny bog om Femern-forbindelsen skrevet af tidligere vej- og trafikchef i Vejdirektoratet Knud Erik Andersen. Han mener at en ny uafhængig revurdering af projektet er nødvendigt, skriver Jyllands-Posten.

»Jeg er en stor tilhænger af faste forbindelser og en forbedret infrastruktur, men beslutningsprocessen om den faste forbindelse over Femern Bælt er løbet af sporet. Det nuværende beslutningsmateriale er fejlbehæftet på afgørende punkter og derfor utilstrækkeligt og forældet. Politikerne kan naturligvis stadig stemme for det kommende lovforslag, men er det i orden at vedtage et projekt, som risikerer at sende et stort underskud videre til de danske skatteydere,« spørger Knud Erik Andersen i avisen.

Selv har den tidligere trafikchef arbejdet med broer og faste forbindelser i en stor del af sit arbejdsliv. Blandt andet har han været med til det forberedende arbejde på Storebæltsforbindelsen og Øresundsbroen.

I sin nye bog ‘The Femern Belt Fixed Link – made in Denmark’ skyder han med skarpt på to analyser, der ligger til grund for Femern-forbindelsen. Det drejer sig om ‘Finansiel Analyse’ fra 2008 og ‘Samfundsøkonomisk vurdering af en fast forbindelse over Femern Bælt’ fra 2004.

I analyserne bliver der regnet med, at forbindelsen kan skabe 40 procent ekstra trafik med en vækst på 1,7 procent om året. De tal er langt højere, end hvad man reelt kan forvente, lyder kritikken fra Knud Erik Andersen.

»Dette tal er i bedste fald baseret på mere end 10 år gamle beregninger med overvurderede tidsbesparelser som forudsætning – og i værste fald er det mere eller mindre kopieret fra Øresund. Men man kan altså slet ikke sammenligne effekten af en fast forbindelse mellem to store byer i et område med næsten 2 mio. indbyggere med effekten af en tunnel mellem et udkantsområde i Danmark og et udkantsområde i Tyskland. Det siger næsten sig selv. Derfor kunne man heller ikke få private investorer til at tage risikoen, så det i stedet for bliver staten, der i sidste ende er garant for økonomien og de finansielle lån,« siger han til Jyllands-Posten.

Derudover er en af forudsætninger for forbindelsen, at færgeruten lukker.

»Færgerne sejler hurtigere i dag end dengang og har mulighed for at sænke priserne ganske gevaldigt. Ligesom det skete med Helsingør-Helsingborg-overfarten, som fastholdt en meget stor andel af især de lastbiler. Og man har slet ikke taget højde for folks tunnelskræk. At køre i en 18 km lang tunnel dybt under havoverfladen er for mange rigtig ubehageligt,« siger Knud Erik Andersen til Jyllands-Posten.

I en norsk undersøgelse viser det sig, at 15 pct. er bange for at køre i tunneller, mens 20 pct. er ængstelige. 30 pct. finder det farligt at køre i lange tunneler.

Trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitetscenter slutter op om kritikken af Femern-forbindelsen.

»Jeg er helt enig i kritikken. Deres prognoser er ikke særlig troværdige, og vi mangler stadig et ordentligt grundlag at diskutere ud fra,« siger han til Jyllands-Posten.

»Analysen fra 2004 er forældet, og det er helt ude i skoven, at man går ud fra, at færgerne forsvinder. Det så vi også ved Dover-Calais, hvor man også troede, at færgerne ville forsvinde, men det er som bekendt gået anderledes, og en række banker har haft store tab på tunnelen. Jeg ville personligt ikke sætte mine sparepenge i projektet, men det har min regering så gjort,« tilføjer transportforskeren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>