Vækstplan koster tusindvis af vindmølle-job

Regeringens nye vækstplan vil koste vindmøllebranchen mere end 6.000 arbejdspladser frem mod 2020. Det skyldes at regeringen sammen med Venstre vil finansiere vækstinitiativerne ved at udskyde havmølleparken Krigers Flak i to år, samtidig med at udbuddet af kystnære vindmøller bliver reduceret. Det viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd foretaget for Børsen.

»Man var enige om, at det ville være enormt skadeligt at pille ved energiaftalen fra 2012. Men ikke desto mindre har man nu valgt at gøre det. Nu er min største appel, at man sætter alle ressourcer ind på at skabe tillid til den nye plan. Og det er ikke gjort alene ved at vedtage en ny aftale – i særdeleshed ikke over for udenlandske investorer,« siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien, til Berlingske.

Selvom han glæder sig over, at branchen nu har langsigtede, politiske målsætninger at indrette sig efter, understreger Jan Hylleberg, at branchen vil miste arbejdspladser. Blandt andet virksomheden GEO, som står for jordbundsundersøgelser i forbindelse med opsætning af havmøller.

»Hele branchen har i årevis kunnet læse, at der kom så og så meget i udbud. Den har forberedt sig på den her situation, og nu slækker regeringen så på ambitionerne. Det er et stort problem, når man stopper ting og siger, at man lige skyder dem et par år,« siger GEO’s administrerende direktør, Kim Sillemann, til Børsen.

Når vindmølleindustrien har dårligere vilkår i sigte, skyldes det, at den nye vækstplan lægger op til at lempe PSO-afgiften med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020. Det bliver blandt andet finansieret ved at reducere udbuddet af kystnære vindmøller fra 500 til 400 megawatt. Alene den reducering vil koste industrien 1.500 arbejdspladser. Heraf vil omkring 300 arbejdspladser være at finde blandt fagforeningen 3F’s medlemmer.

»Det er brandærgerligt, at der bliver mindre arbejde til vores medlemmer. Vi må håbe, at den lavere PSO-afgift så i stedet kan kaste nogle job af sig på landets gartnerier,« siger miljøkonsulent miljøkonsulent Jesper Lund Larsen, 3F, til Børsen.

Ifølge beregningerne fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der 9.000 arbejdspladser på spil i forbindelse med havmølleparken på Kriegers Flak. Her vil små 5.000 af arbejdspladserne gå tabt frem mod 2020, men vil så komme igen efter 2020, når projektet er godt på vej.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>