Indsatsen har virket: Salmonella-smitte banket helt i bund

Sidste år blev der indberettet 1136 tilfælde af salmonellainfektioner hos danskere, og det er det laveste antal, siden handlingsplaner til bekæmpelse af salmonella blev indført i 1990’erne.

Det viser den årlige rapport over forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker, som er udarbejdet af Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Godt halvdelen af de salmonella-syge blev smittet på en tur til udlandet. De fleste danskere – 31 procent – der vendte hjem med en rejserelateret infektion, havde været i Tyrkiet. Her var der samtidig i 2013 et stort udbrud af salmonella Enteritidis.

Læs også: Nu kan vi igen spise rå æg uden at frygte salmonella

I Thailand hentede 13 procent af de salmonella-syge danske deres infektion, 8 procent fik den fra en tur i Ægypten, og 6 procent tog den med hjem fra Spanien.

For tredje år i træk kunne ingen salmonellatilfælde kædes sammen med dansk kyllingekød. Det skyldes ifølge specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet, at Danmark har været et foregangsland i forhold til at bekæmpe salmonella i i kyllingekød og æg.

»Når vi ser på tallene fra de seneste tre år, er det helt tydeligt, at den fælles indsats som producenter, myndigheder og forskere har ydet for at gøre fersk salmonellafrit, har givet resultater,« siger hun i en pressemeddelelse.

På den anden side steg antallet af salmonellatilfælde relateret til dansk produceret svinekød sidste år. Blandt de tilfælde, som ikke var forbundet med udlandsrejser, var dansk svinekød i 2013 den fødevarekilde, der gav flest infektioner.

Læs også: Smitsom levervirus fundet i danske svin

Mere præcist stod svinekødet for 12 procent af de indberettede salmonellatilfælde blandt danskere, hvilket er en stigning fra 2012, hvor antallet var 8 procent.

»Stigningen skyldes primært, at vi sidste år havde både et landsdækkende og et lokalt udbrud, hvor dansk produceret svinekød var smittekilden,« siger Birgitte Helwigh.

Importeret svinekød var årsag til 2,6 procent af salmonellatilfældene. Omkring 25 procent af tilfældene af salmonellainfektioner i Danmark kan ikke tilskrives en specifik fødevarekilde eller udlandsrejse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>