IT-Branchen: Lad os copy-paste fra den engelske it-indkøbs-revolution

Englænderne har ramt noget helt rigtigt i deres nye måde at køre statslige it-projekter og it-indkøb på – og det skal Danmark i den grad lære af.

Sådan lyder det fra it-leverandørernes organisation IT-Branchen, som meget gerne vil arbejde videre med erfaringerne fra England. Det skal blandt andet ske på et møde med alle parter, for at se på hvordan man får overført den engelske succes til Danmark.

»Der er virkelig grund til at dykke ned i de erfaringer, de har gjort i England, for det er den helt rigtige retning, de er gået i. Så vi vil efter sommerferien samle it-indkøbere fra den offentlige sektor og it-leverandører og diskutere, hvordan vi kan overføre det til en dansk kontekst,« siger Morten Bangsgaard, direktør for IT-Branchen, til Version2.

Den britiske stat har droppet de gamle dogmer med store udbud, tykke kravspecifikationer og vandfaldsmodeller, som gik galt. De seneste år har briterne været igennem en stor omvæltning og indført helt nye måder at køre statens it-indkøb og it-projekter på. Sidste år gav det en besparelse på fem milliarder kroner i forhold til tidligere, alene fordi mindre virksomheder nu også kunne byde ind på opgaver og dermed skabe større konkurrence.

Læs også: Sådan åbnede den engelske stat for små it-leverandører – og sparede 5 milliarder

Og det er resultater, som gør indtryk i Danmark, hvor diskussionen om bedre måder at handle it på har været i gang i årevis.

»Nu vil vi bruge sommeren på at se på de engelske erfaringer, for det ser meget interessant ud. Jeg er overbevist om, at vi kan bruge det hele eller dele af det i Danmark, så vi skal vurdere, om man kan lave en ren copy-paste eller om det skal være en mere dansk model,« siger Morten Bangsgaard.

Der er brug for en brækstang

Hos organisationen Dansk IT har man også i årevis talt for at bryde med den danske duksetradition, som har givet så mange problemer gennem årene. Men det er ikke nemt lige at ændre, siger formanden for Dansk IT’s udvalg om it i den offentlige sektor, Ejvind Jørgensen, som til daglig er direktør i Rambøll Management.

»Der er ingen tvivl om, at der er for store friktioner i den måde, vi indkøber på. Danmark lider meget under, at vi fortolker udbudsreglerne meget rigidt. Vores udbudspraksis er et issue, vi har, som ikke gør det nemt for os. Vi har brug for en brækstang til at ændre det,« siger Ejvind Jørgensen til Version2.

For selvom man måske ændrer på reglerne og indfører nye udbudsprocesser, vil mange stadig hænge fast i den gamle måde at tænke på, vurderer han.

»En ny udbudslov er på vej og kan hjælpe på det her – men det er ikke nok. Det kræver også en mental revolution. Og så skal der være politisk vilje til at sige, at hvis vi for alvor vil rykke, bliver vi nødt til at gøre det på nye måder,« siger Ejvind Jørgensen.

Han peger på, at statens it-chefer meget gerne vil have mere fleksible måder at købe ind på. I undersøgelsen IT i Praksis, som Dansk IT gennemfører hvert år sammen med Rambøll Management, er øget dialog og fleksibilitet mellem kunde og leverandør topscorer på spørgsmålet om, hvad der kunne gøres bedre i it-projekterne. Og det er især de organisationer, som har it-succes, som peger på dette punkt.

Læs også: Storbritannien ruller NemID-pendant ud – men med indbygget privacy

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>