Kina planlægger verdens største tidevandskraftværk

Kinas uslukkelige tørst efter energi skal måske dækkes af gigantiske tidevandskraftværker. Efter tre års studier har den kinesiske regering nu hyret et konsortium af otte hollandske virksomheder til at gennemføre detaljerede økonomiske beregninger af, hvad det vil koste at anlægge verdens største tidevandskraftværk ud for den kinesiske kyst. Det fortæller den hollandske rådgivende ingeniørvirksomhed Arcadis i en pressemeddelelse.


Turbinerne i det hollandske koncept kan udnytte selv små tidevandsforskelle på 1-4 meter. Foto: Power Group

I traditionelle tidevandskraftværker opsamles tidevandet i en sø eller en bugt og driver en række turbiner, når det løber tilbage ud i havet. Men det hollandske koncept udnytter tidevand, der bevæger sig op og ned langs en kyststrækning. Ved at anlægge en kilometerlang dæmning med tusindvis af indbyggede turbiner vinkelret på kysten kan de ‘langsgående’ tidevandsforskelle udnyttes og skabe elektrisk energi til millioner af husstande.

Læs også: Undervandsdrager producerer el af havstrømme

Efter at have undersøgt forskellige placeringer i Kina har de kinesiske myndigheder og det hollandske konsortium fundet frem til, at det bedste sted at teste teknologien er på kyststrækningen mellem byerne Xiamen og Shantou, som ligger omtrent på højde med Taiwan. Her planlægger hollænderne at anlægge en 60-100 km lang dæmning med 4.000 turbiner, der vil have en samlet kapacitet på 15 GW. Ifølge Arcadis er det tilstrækkeligt til at forsyne ti millioner hjem med strøm.

Teknologien er endnu ikke taget i brug andre steder i verden, selv om den blev patenteret i 1997.


Dæmningen med turbinerne skal afsluttes med en tværgående dæmning for at presse mere vand gennem turbinerne. Foto: Power Group

Det hidtil største tidevandsanlæg er Shiwa Lake Tidal Power Station i Sydkorea, som har en kapacitet på 245 MW, så der vil være tale om et anlæg i en helt anden skala, hvis det bliver bygget. Foreløbig er anlægsomkostningerne estimeret til 220 mia. kr, så det er ikke givet, at projektet vil blive til noget. Viser det sig imidlertid, at der er økonomi i konceptet, vil anlægget ifølge det hollandske konsortium kunne stå klar i 2020.

Læs også: 30 tidevandsmøller skal levere strøm til New Yorkerne

Ifølge det hollandske konsortium viser screeninger, at de bedste steder i verden at anlægge tidevandskraftværk af denne type er på de kinesiske og koreanske kyststrækninger langs Det Gule Hav samt i Nordsøen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>