København åbner for fjernkøling i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har netop sagt ja til nye fjernkølingsprojekter i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestad samt udvidelse af eksisterende områder i Indre By.

Ifølge ansøgeren Hofor har projekterne et samlet kølepotentialet på 200 MW, og de vil kunne reducere CO2-udledningen med 79.000 ton årligt. Reduktionen kommer, fordi fjernkøling erstatter eldreven aircondition.

I tilladelserne er det dog indbygget, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan kræve en ny ansøgning, hvis forudsætningerne for disse beregninger ændrer sig markant.

Hos Hofor er man glad for tilladelserne, men påpeger, at fjernkølingen først bliver udrullet i de nye områder, når kunderne melder sig til:

»Vi har valgt at ansøge på forhånd, så vi kan være klar, når kunderne er der,« forklarer chefen for fjernkøling i Hofor, Henrik Lorentsen Bøgeskov. Fjernkøling er en selvstændig, kommerciel enhed i selskabet.

Leveringsaftaler på 37 MW

I øjeblikket har Hofor indgået aftaler om levering af fjernkøling til kontorer og forretninger med en samlet effekt på 37 MW fra to kølestationer i Indre By. Det seks grader kolde vand genereres via havvand, absorptionskøling og kompressorer – og målet for selskabet er at komme op på at have leveringsaftaler for 53 MW i 2015.

Læs også: Kendte københavnske bygninger bliver kølet med vand fra havnen

Fjernkøling har sit eget rørsystem og kører i princippet uafhængigt af fjernvarmesystemet. Så i de nye områder går man først i jorden, når en samlet forretningsplan for det enkelte område er godkendt af Hofors bestyrelse.

»Vi er i dialog med kunder i både Sydhavnen og Ørestad, og vi kigger konkret på nogle lokationer tæt på vandet, hvor vi kan bygge kølecentralerne. Vi kan levere fjernkøling i de nye områder allerede fra 2015, hvis vi blandt andet trækker på kølecentralerne i Indre By,« siger han.

Kølerør lagt på plads

Hvad angår udbygningen i Nordhavnen er Hofor allerede nu i gang med at lægge kølerør i Århusgadekvarteret. Her havde man nemlig allerede gravet gaderne op i forbindelse med andet ledningsarbejde.

Derfor vil man være klar til at levere fjernkøling fra maj næste år, og ifølge Henrik Lorentsen Bøgeskov er Hofor i dialog med 5-10 potentielle kunder.

Ifølge Bøgeskov kan fjernkølings-kunder – som typisk er kontorer, forretninger og instiutioner – spare op til 40 procent på strømregningen ved overgang til fjernkøling – alt efter hvor gammelt éns køleanlæg er. CO2-besparelsen kan ligge på op til 70 procent.

Hofor er ikke ene om at etablere fjernkøling i København. Frederiksberg Fjernkølingsselskab har netop fået tilladelse til at etablere fjernkøling i det nye byudviklingsprojekt Carlsbergbyen på det gamle Carlsberg-område i Valby.

Læs mere om godkendelse af fjernkølingsprojekterne her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>