Staten dropper dyrt offshore-net til Kriegers Flak

Det statsejede selskab Energinet.dk, der ejer og driver de danske el- og gastransmissionsnet, fremlægger nu en ny og billigere plan for net-tilslutning af den 600 MW store Kriegers Flak havmøllepark, som sendes i udbud til næste sommer. Planen er netop blevet godkendt af selskabets bestyrelse.

I stedet for to 90 kilometer lange jævnstrømskabler mellem møllerne og Ishøj på Sjælland, vil man nu i stedet forbinde parken med to 45 kilometer lange vekselstrømskabler, der går i land i Rødvig på Stevns.

Det betyder, at man kan undvære den meget dyre offshore-omformerstation, som var én af årsagerne til, at hele net-tilslutningen ville overskride sit budget på 3,8 mia. kroner. Det nåede Energinet.dk frem til, efter at buddene var kommet ind, hvilket fik selskabet til at gå i tænkeboks i det tidlige forår.

Læs også: Hundedyrt at slutte havmølleparken Kriegers Flak til nettet

Med valget af en langt mere traditionel tilslutning kommer budgettet ned på 3,5 mia. kroner.

Samtidig må Energinet.dk dog vinke farvel til det såkaldte havbaserede elnet, idet offshore-omformeren skulle have dannet overgang til et vekselstrømskabel ned til Tyskland og således kunne bruges til transport af strøm mellem Tyskland og Danmark, når vinden ikke blæser.
Energinet.dk har lovet at have nettilslutningen klar i juli 2018, hvorfor man straks går igang med udbuddet:

»Samtidig arbejder vi sammen med vores tyske partner 50 Hertz Transmission videre på at udvikle en ny teknisk løsning for en elektrisk forbindelse mellem Danmark og Tyskland, som kan kobles på den vekselstrømsbaserede nettilslutning,« forklarer udviklingsdirektør Dorthe Vinther, Energinet.dk i forbindelse med godkendelsen.

EU-tilskud kan måske bevares

Med sådan en ny løsning håber Energinet.dk alligevel at kunne opretholde hele eller dele af det EU-tilskud på 1,12 mia. kroner, som det samlede projekt har fået, fordi det vil demonstrere et såkaldt havbaseret elnet. Her anvendes de samme kabler til at sende strøm i land fra mølleparkerne og til at transportere strøm mellem to lande. Budgettet for det samlede projekt ligger på 5,2 mia. kroner.


Sådan kommer den mere traditionelle tilslutning af Kriegers Flak til at se ud.

På havet kommer nettilslutnings-anlægget nu til at bestå af to stk. 220 kilovolt offshore transformerplatforme, som opsamler strømmen fra havmøllerne. Fra hver platform lægges et ca. 45 km langt 220 kilovolt søkabel ind til kysten ved Rødvig på Stevns. De to platforme forbindes indbyrdes med et søkabel.

Strømmen skal fordeles

På landjorden lægges to stk. 220 kilovolt landkabler til Ringsbjerg vest for Herfølge, hvor der skal bygges en ny kabelstation. Herfra går det ene landkabel videre til en eksisterende el-station i Bjæverskov, hvor kablet tilsluttes 400 kilovolt-nettet. Det andet landkabel går mod transformerstationen i Ishøj, hvor kablet tilsluttes 400 kilovolt-nettet.

Ved at lade vindmøllestrømmen fra Kriegers Flak gå ind i to forskellige stationer sikrer man, at det eksisterende 400 kilovolt-net kan aftage de 600 MW fra havmøllerne på Kriegers Flak.

Endelig indeholder den nye nettilslutning også et 400 kilovolt kabel fra stationen i Ishøj til den eksisterende elstation Hovegård vest for Ballerup. Dette kabel er nødvendigt for at aflaste 400 kilovolt-ledningen mellem Bjæverskov og Hovegård, som i visse situationer ville kunne blive overbelastet, når havmøllerne på Kriegers Flak sættes i drift.

På stationerne i Bjæverskov, Ishøj og Hovegård vil der ske udbygninger inden for de eksisterende stationsarealer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>